17 Απρ 2010

Η (θλιβερή) ιστορία του Γυμνασίου Καρδίας

Απόστολος Πράτανος

Στο φύλλο αρ.22 του Δεκεμβρίου 2009 της εφημερίδας του Δήμου Μίκρας δημοσιεύτηκε άρθρο του Διευθυντή του 3ου Γυμνασίου (Καρδίας), στο οποίο (αφού αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νέο σχολείο) καταλήγει: «προσωπικά πιστεύω ότι η Καρδία ήταν τυχερή που λειτούργησε το γυμνάσιο, έστω και με αυτές τις δυσκολίες που υπήρχαν ή υπάρχουν ακόμα. Και θεωρώ πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά γλύτωσαν την ταλαιπωρία της μετακίνησης στον Τρίλοφο».
Στο θέμα της ίδρυσης του ίδιου σχολείου γίνεται αναφορά (χωρίς ιδιαίτερους πανηγυρισμούς είναι αλήθεια) και στο φύλλο αρ.20 του Οκτωβρίου 2009 της ίδιας εφημερίδας.
Με αφορμή τα παραπάνω δημοσιεύματα, κρίνουμε σκόπιμο να κάνουμε μια αναδρομή στο ιστορικό αυτού του σχολείου, στη δυνατότητα που υπήρχε να έχει λυθεί το πρόβλημα πολύ νωρίτερα και με πολύ καλύτερες προοπτικές.
Στις 22 Νοεμβρίου 2004 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η ανάγκη ίδρυσης δεύτερου γυμνάσιου στο Δήμο. Μας έγινε γνωστό ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης αναλάμβανε την εγκατάσταση προκατασκευασμένου κτηρίου βαρέως τύπου σε οικόπεδο που θα υπεδείκνυε ο Δήμος για την άμεση ανακούφιση των αναγκών του υπερκορεσμένου υφιστάμενου κτηρίου του Γυμνασίου-Λυκείου στον Τρίλοφο. Η πρόταση του Δημάρχου κ.Γκουστίλη ήταν το Γυμνάσιο να «στηθεί» στο παλιό γήπεδο του Τριλόφου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ-ΠΡΟΟΔΟΣ για τη ΜΙΚΡΑ» Χαρίκλεια Αναγνώστου και Απόστολος Πράτανος πρότειναν κατ’ αρχήν το 2ο Γυμνάσιο να εγκατασταθεί στο Πλαγιάρι, που ήταν ο μεγαλύτερος οικισμός του Δήμου μαζί με τον Τρίλοφο, ώστε να υπάρξει αποκέντρωση του μαθητικού δυναμικού.
Ο κ.Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν υπήρχε χαρακτηρισμένο διαθέσιμο οικόπεδο στο Πλαγιάρι. Τότε οι δύο πιο πάνω αναφερόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν την πρόταση το νέο γυμνάσιο να εγκατασταθεί στην Καρδία σε έκταση 10 οικοπέδων, που θα ζητούνταν από τη διεύθυνση Πολιτικής Γης (όπως είχε γίνει και με το νέο Δημοτικό Σχολείο Καρδίας), για να στεγαστούν οι μαθητές από την Καρδία και το Κάτω Σχολάρι.
Η πρόταση είχε διπλό στόχο: (1) Να εξασφαλιστούν τα οικόπεδα από τις ορέξεις «αξιοποίησης» που είχαν ήδη ανοίξει (είχε προηγηθεί η παραχώρηση τριών οικοπέδων της Καρδίας σε ιδιώτες) και (2) Να σταματήσει η ταλαιπωρία των μαθητών της Καρδίας καθώς και η οικονομική επιβάρυνση του κράτους από το κόστος μεταφοράς τους.
Η απάντηση του κ.Γκουστίλη ήταν ότι τα οικόπεδα της Καρδίας δεν ήταν κατάλληλα «επειδή ήταν επικλινή»!! λες και το 2004 δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμα οι κατάλληλες τεχνικές για τέτοιου είδους κατασκευές. Ενώ για το οικονομικό κόστος της μεταφοράς μας καθησύχασε ότι βαρύνει τη Νομαρχία και όχι το Δήμο λες και όλα αυτά δεν είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι που τα πληρώνουν.
Μαλιστα, για να καταλάβετε το μέγεθος της φαιδρότητας, υπήρξε δημοτικός σύμβουλος του κ. Γκουστίλη από τον Τρίλοφο που μας κατηγόρησε ότι, αν και Τριλοφιώτες, δεν επιθυμούσαμε να γίνονται έργα στον Τρίλοφο αλλά αλλού.
Η εξέλιξη είναι λίγο-πολύ γνωστή. Το 2005-2006 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε τα 50 καλύτερα οικόπεδα στη Μονή Βατοπεδίου, στα πλαίσια των «ιερών» ανταλλαγών, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν πουθενά συνεχόμενα οικόπεδα μέσα στην Καρδία για την ανέγερση νέου Γυμνασίου.
Όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ιδρύθηκε το Γυμνάσιο Καρδίας, το οποίο στεγάζεται (πόσο προσωρινά άραγε;) στο χώρο του παλιού Νηπιαγωγείου και σε αίθουσες που εξασφαλίστηκαν από το «ξήλωμα» των αιθουσών που είχαν στηθεί στο ΠΑΠΑΦΕΙΟ Ορφανοτροφείο μετά το σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη. Είναι κι’ αυτό ένα από τα «σύγχρονα και λειτουργικά» σχολεία για τα οποία καμαρώνει η διοίκηση Γκουστίλη! Όσο για χώρους εργαστηρίων, γραφείου καθηγητών κλπ καλύτερα να μη γίνεται λόγος, ενώ ως χώρος αύλησης, ελλείψει αυλής, χρησιμοποιείται το γήπεδο της Καρδίας.
Όσον αφορά στο χώρο κατασκευής του Γυμνασίου στο μέλλον, βρέθηκε και γι’ αυτό μια «πρωτοποριακή» λύση κατάλληλη για τον 21 αιώνα….Διαιρέθηκε στα δύο το οικόπεδο του νέου Δημοτικού Σχολείου και στο μισό θα χτιστεί το νέο Γυμνάσιο!
Ύστερα από όλα τα παραπάνω είναι να μη θαυμάζει κανείς το όραμα, τη διορατικότητα και το σχεδιασμό για το μέλλον και τον προγραμματισμό της διοίκησης Γκουστίλη;
Δημοσιοποιήσαμε τις προηγούμενες πληροφορίες για να γνωρίζουν όλοι οι δημότες και προπαντός οι κάτοικοι της Καρδίας τι ρόλο έπαιξε ο καθένας (Δήμαρχός, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι) στη θλιβερή ιστορία του Γυμνασίου Καρδίας.
Και ακόμη για να αναλογισθούν τι θα είχε κερδηθεί και ποια θα ήταν η προοπτική για το Γυμνάσιο, για το Δημοτικό Σχολείο, για γυμναστήριο, για πάρκα, χώρους στάθμευσης κ.α. αν δεν είχαν απορριφθεί οι προτάσεις μας και είχαν περισωθεί τα οικόπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: