18 Απρ 2010

Έλλειμμα δημοκρατικού διαλόγου

Αντί σημειώματος της συντακτικής ομάδας

Το Νοέμβριο του 2009, προβλήθηκαν οι προτάσεις της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δ. Μίκρας για τη σχολική στέγη, σε δυο έντυπα της περιοχής μας. Τους “Τοπικούς Ορίζοντες” και τον “Κάτοικο Δήμου Μίκρας”.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την συντακτική ομάδα των δύο εντύπων για τη φιλοξενία που μας παρείχαν.
Οι προτάσεις μας αναφέρονται τόσο στα θέματα της σχολικής υποδομής στην περιοχή μας όσο και σε γενικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς που εμπλέκονται με την εκπαιδευτική ζωή.
Το κείμενο που δημοσιεύθηκε είναι αποτέλεσμα εκτενούς συζήτησης και επίπονης εργασίας των διοικητικών συμβουλίων των Συλλόγων Γονέων και της Ένωσης.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη, να μην τονίσουμε τη σημαντική συμβολή δασκάλων, καθηγητών και διευθυντών των σχολείων μας ως προς την διαμόρφωσή του.
Πιστεύουμε ότι παρόμοιες προσπάθειες βοηθούν στην προβολή, προώθηση και αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα.
Πιστεύουμε ακόμη, ότι τέτοιου είδους κινήσεις, βοηθούν και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προβάλλει τα προβλήματα των σχολείων, να εμπλουτίσει τις θέσεις της και να υλοποιήσει τους στόχους της.
Διαπιστώσαμε όμως με λύπη, ότι η συντακτική ομάδα της εφημερίδας “Δήμος Μίκρας” του Δήμου μας, έχει άλλη άποψη.
Δεν εξηγείται διαφορετικά η άρνησή της να δημοσιεύσει το κείμενό μας στο έντυπο του Δήμου, με τη δικαιολογία της αοριστίας και ανακρίβειας τού περιεχομένου του.
Θα ήθελα από τη θέση αυτή να υπενθυμίσω:
1) Το κείμενο είχε υπογραφή.
Το υπέγραφαν όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης, που εκλέχθηκαν στη θέση αυτή με τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό μας.
Επομένως την ευθύνη τής όποιας ανακρίβειας ή αυθαιρεσίας, την αναλαμβάνει αποκλειστικά ένα θεσμοθετημένο όργανο με ονοματεπώνυμο.
2) Η Ένωση εκπροσωπεί τους γονείς και κηδεμόνες 2537 μαθητών.
Νομίζουμε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει τις απόψεις ενός τέτοιου πολυπληθούς φορέα. Πολύ περισσότερο, όταν οι παραπάνω γονείς και κηδεμόνες όπως και οι υπόλοιποι πολίτες του Δήμου μας, συμμετέχουν οικονομικά στην έκδοσή του. Θεωρείται αυτονόητο το δικαίωμα, να γνωστοποιούνται οι απόψεις τους, στην ίδια τους την εφημερίδα.
3) Θα μπορούσαν και θα ήταν σημαντικό να δημοσιεύσουν την πρότασή μας και σε διπλανή στήλη να ασκήσει η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας του Δήμου μας την κριτική της. Κάτι τέτοιο θα ήταν ευπρόσδεκτο, ωφέλιμο και θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στην ανάπτυξη ενός διαλόγου, που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία.
4) Θα περίμενα μετά την κατακραυγή που δέχτηκαν από την συμπεριφορά τους αυτή, να επανορθώσουν. Δεν το έκαναν. Είναι δική τους η επιλογή.
Ας ευχηθούμε να είναι το τελευταίο κρούσμα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς.


Λάμπρος Αναστασιάδης
Πρόεδρος της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων
του Δ. Μίκρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: