16 Απρ 2010

Όχι εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στην περιοχή μας!

Βασιλειάδου Σοφία, Τρίλοφος

Η διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας δεν έτυχε μιας σοβαρής και ουσιαστικής αντιμετώπισης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα. Οι λίγοι ΧΥΤΑ, σε ολόκληρη την επικράτεια, που έχουν εξαντλήσει τα ανώτατα όριά τους αλλά και τα διαρκώς εξαγγελλόμενα προγράμματα ανακύκλωσης, απλά τροφοδοτούν το αδιέξοδο.

Η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί νομική υποχρέωση της Πολιτείας έχει καθυστερήσει δραματικά: Πανελλαδικά, λειτουργούν ακόμη παράνομες χωματερές-βόμβες για τη δημόσια υγεία, η ανακύκλωση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και απαξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών, οι χώροι υγειονομικής ταφής χωροθετούνται και λειτουργούν συχνά χωρίς αποδεκτά επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια.
Για την κατάσταση αυτή υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, τόσο των Κυβερνήσεων όλων των προηγούμενων ετών, όσο και ορισμένων φορέων της Αυτοδιοίκησης και της εναλλακτικής διαχείρισης που δεν προώθησαν –ως όφειλαν– έγκαιρες και αξιόπιστες λύσεις στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.

Ενόψει των σημερινών αδιεξόδων, ορισμένα ισχυρά λόμπι βρίσκουν ευκαιρία για την προώθηση της καύσης των απορριμμάτων, μιας επιλογής που έχει απορριφθεί διεθνώς καθώς είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία, ιδιωτικοποιεί πλήρως τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων σε βάρος των Δήμων και των πολιτών επιβάλλοντας υπέρογκα τέλη και ακυρώνει μακροπρόθεσμα τις πολιτικές της ανακύκλωσης.
Στην περιοχή μας προωθείται από τον ΟΤΑ η εγκατάσταση εργοστασίου καύσης ιδιωτικών συμφερόντων (με ΣΔΙΤ;) και ενδιαφερόμενη εταιρεία του Μπόμπολα (Άκτωρ).
Θα τους αφήσουμε;
Θα δεχθούμε μια ακριβή λύση που μόνο τα κεφάλαια των επενδυτών εξυπηρετεί;
Θα επιτρέψουμε την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της περιοχής με τοξικά και καρκινογόνα απόβλητα αέρια και στερεά, όταν ακόμη είναι ανοιχτή η πληγή της χωματερής Ταγαράδων;
Θα υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας, όταν οι περισσότεροι αναζητήσαμε εδώ μια καλύτερη ποιότητα ζωής;
Προφανώς ΟΧΙ. Πως; Με οργανωμένη αντίδραση στις αποφάσεις που παίρνονται για εμάς χωρίς εμάς.
Απαιτώντας:
- Να διαφυλαχτεί ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων.
- Να προχωρήσουν άμεσα τα προγράμματα πρόληψης, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή που μπορούν να δώσουν λύσεις στο «πρόβλημα» της διαχείρισης των αποβλήτων με περιβαλλοντικά ορθό και κοινωνικά επωφελή τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: