16 Απρ 2010

«Παραβαίνουν... υπερβαίνοντας»

Λάμπρος Αναστασιάδης, Πλαγιάρι

Πριν τα Χριστούγεννα, οι μαθητές του 1ου Λυκείου Τριλόφου ( όπως και χιλιάδες μαθητές στη χώρα μας) αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου τους, διεκδικώντας λύσεις σε θέματα όπως η αποκατάσταση του προαύλειου χώρου, το εκπαιδευτικό σύστημα, οι δαπάνες για την παιδεία κ.ά.)

Τρεις μήνες αργότερα τα μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του Λυκείου κλήθηκαν σε απολογητική κατάθεση στο Α.Τ. Επανομής, με έγγραφη παραγγελία του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργίου Δημήτρη.

Ποιο είναι το μήνυμα αυτής της παρέμβασης στους 16άρηδες και 17άρηδες της χώρας;

Μη μιλάτε, μην αντιδράτε, αποδεχτείτε τα πράγματα όπως είναι γιατί κινδυνεύετε...

Εδώ βρίσκεται κατά τη γνώμη μας η ουσία του θέματος, που απασχολεί την κοινή γνώμη στην περιοχή μας.

Από τη μία πλευρά οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι κοινωνικοί φορείς, προβληματιζόμαστε, δυσανασχετούμε, δηλώνουμε την απογοήτευσή μας για την εικόνα που παρουσιάζει αρκετές φορές η νέα γενιά. Υποστηρίζουμε ότι δεν έχουν αξίες, ιδανικά, στόχους, όραμα. Όταν όμως αυτά τα παιδιά προσπαθούν να ξεφύγουν από όσα τους καταλογίζουμε, να αρθρώσουν λόγο, να εκφράσουν τη δυναμική τους, απειλούνται με περικοπή εκδρομών, απολογητικές καταθέσεις και ποινικές διώξεις.

Μήπως τελικά η παράβαση δεν αφορά τους σημερινούς μαθητές που κάνουν την υπέρβαση με το δικό τους τρόπο, αλλά εμάς τους “έμπειρους” που δεν ξέρουμε τι θέλουμε από τα παιδιά μας;

Δεν τάσσομαι υπέρ των καταλήψεων. Νομίζω ότι χρειάζεται να αναζητηθούν νέες μορφές, νέοι τρόποι διεκδίκησης. Θα έλεγα πιο νεανικοί και περισσότερο ζωντανοί.

Όποια όμως και αν είναι η γνώμη μας για τις καταλήψεις, δε μπορούμε να δεχτούμε τη δίωξη των μαθητών, που τελικά αντέδρασαν πιο δυναμικά από ό,τι οι γονείς τους και η εκπαιδευτική κοινότητα στα συγκεκριμένα θέματα.

Είναι δείγμα ζωντάνιας και υγιούς αντίδρασης οι κινητοποιήσεις των παιδιών μας.

Υπερβαίνουν την αδιαφορία και την απάθεια, παραβαίνοντας την υποκρισία και τον κυνισμό.

Μια τέτοια στάση μόνο ενθαρρυντικά μηνύματα στέλνει προς την κοινωνία.

Πιστεύοντας ότι οι απόψεις αυτές εκφράζουν τη μεγαλύτερη μερίδα των συνδημοτών μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην προσπάθειά σας για το σχολείο που οραματίζεστε και έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: