16 Απρ 2010

Διώξεις σε βάρος μαθητών του 1ου Γ.Ε.Λ. Μίκρας
- Επιστολή προς Υπουργούς Δικαιοσύνης, Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Ενιαίου Λυκείου Μίκρας

Κύριοι Υπουργοί,

Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι με εντολή της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, για την πενθήμερη κατάληψη, που πραγματοποίησαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Μίκρας Θεσσαλονίκης, από 7 έως 11 Δεκεμβρίου 2009.
Η συγκεκριμένη κατάληψη αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των μαθητών, αλλά όλως περιέργως, καλούνται μετά από τρεις μήνες , ν’ απολογηθούν οι μαθητές του 15μελους Συμβουλίου του Λυκείου, αρκετοί από τους οποίους μάλιστα είχαν ψηφίσει κατά της κατάληψης.
Στη γενική συνέλευση των μαθητών αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να κάνουν κατάληψη, γιατί εκτός των άλλων θεσμικών αιτημάτων στο συγκεκριμένο σχολείο, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα, το Λύκειο Μίκρας συστεγάζεται με το 1ο Γυμνάσιο Μίκρας, με αποτέλεσμα σε ένα χώρο για 300 μαθητές, να έχουν στοιβαχτεί περισσότεροι από 700. Επίσης, δεν υπάρχει περίφραξη του αύλειου χώρου, με αποτέλεσμα αδέσποτα σκυλιά και εξωσχολικοί, κατ’ επανάληψη να επιτεθούν σε μαθητές.
Στις επανειλημμένες επιστολές μας, αλλά και στις παραστάσεις των ίδιων των μαθητών προς τους αρμόδιους φορείς, δεν υπήρξε κανένα θετικό αποτέλεσμα, παρά μόνο αόριστες εξαγγελίες για δημιουργία νέου κτιρίου στη θέση «Βλάχος» του Δήμου μας.
Τελικά οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη χωρίς όμως να μπουν στις αίθουσες διδασκαλίας και χωρίς να προκαλέσουν την παραμικρή ζημιά. Περιφρούρησαν το σχολείο τους, σε σημείο που όταν εμφανίστηκαν εξωσχολικοί και προκάλεσαν μικρή ζημιά σε μια πόρτα, τους έδιωξαν και με δικά τους έξοδα αποκατέστησαν τη φθορά.
Το κωμικοτραγικό είναι ότι σήμερα οι μαθητές κατηγορούνται και για τη φθορά, που όχι μόνο δεν προκάλεσαν αλλά αποκατέστησαν οι ίδιοι, αμέσως μετά την κατάληψη. Εν ολίγοις, οι μαθητές μας επέδειξαν ιδιαίτερο σεβασμό προς το σχολείο τους, (σε αντίθεση με αλλά σχολεία που έγιναν μεγάλες καταστροφές) και τελικά βρίσκονται αυτή τη στιγμή κατηγορούμενοι.

Κύριοι Υπουργοί,
Επειδή η παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές λίγες εβδομάδες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας ώστε να τεθεί στο αρχείο η έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Επανομής, δεδομένου ότι δεν έχει τελεστεί καμία αξιόποινη πράξη.

Τρίλοφος 28/3/2010
Κοινοποίηση: Υφ/γό Προστασίας του Πολίτη, Περιφερειάρχη Εκπ/σης Κεντρ. Μακεδονίας, Δ/νση Δ.Ε. Ανατ. Θεσ/νικης, 3ο Γρ. Δ.Ε. Ανατ.Θεσ/νικης, Μ.Μ.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: