17 Απρ 2010

Νέο δάνειο για τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου συνάπτει η διοίκηση Γκουστίλη

Απόστολος Πράτανος, Τρίλοφος*

Προτού περάσει ένας χρόνος από τη λήψη του προηγούμενου δανείου των 950.000 ευρώ, το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Γκουστίλη και ο ανεξάρτητος (;) κ.Μ.Λιάντας αποφάσισαν στις 11 Μαρτίου τη σύναψη νέου δανείου ύψους 950.000 ευρώ.
Πρόσχημα και πάλι η ανάγκη σύνταξης νέων μελετών για έργα και η χρηματοδότησή τους από το Δήμο, ώστε να μη χαθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και επίσης η κάλυψη μέρους των εξόδων καθαριότητας του Δήμου!!
Στο ερώτημα πόσες μελέτες συντάχθηκαν, πόσο κόστισαν και ποια έργα έγιναν με τα χρήματα του περσινού δανείου δεν δόθηκε καμία απάντηση.
Στην ένστασή μας ότι ο συνεχής δανεισμός για λειτουργικές ανάγκες υποθηκεύει το μέλλον του Δήμου, απάντησαν ότι δεν θα πάμε εμείς στον καινούριο Δήμο, με οποιονδήποτε συνενωθούμε, χωρίς χρέη. Τέτοια υπευθυνότητα!
Στο ερώτημα πως θα πληρωθούν αυτά τα δάνεια, ο κ. Γκουστίλης απάντησε «από την αύξηση της επιχορήγησης, από το 2013, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της απογραφής του 2011». Τόσο απλό και φυσιολογικό θεωρούν να ξοδέψουν από τώρα μελλοντικά έσοδα.
Όσο για το πώς θα καλυφθούν τα έξοδα καθαριότητας στο μέλλον, η απάντηση είναι
«με την αύξηση των δημοτικών τελών, αλλά ΜΕΤΑ τις επόμενες εκλογές». Τόσο ξεκάθαρα!
Είχαμε προειδοποιήσει τους δημότες, πριν από τις εκλογές του 2006, ότι μια διοίκηση που δεν δίστασε να ξοδέψει ασυλλόγιστα πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ που προήλθαν από απαλλοτριώσεις ακινήτων του δήμου, χωρίς να κάνει ούτε ένα σοβαρό έργο, αλλά αποκλειστικά με ρουσφετολογικά και πελατειακά κριτήρια, είναι καταδικασμένη να δανείζεται για να εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες της. Και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε με τον χειρότερο τρόπο.
Το 51% που πήραν το 2006 τους έκανε να μη λογαριάζουν τίποτε και κανέναν.
Σε μια εποχή πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, και αφού περικόπηκε ήδη η κρατική επιχορήγηση κατά 30% , η διοίκηση Γκουστίλη συνεχίζει την ανεύθυνη και καταστροφική πολιτική της.
Εν τω μεταξύ συνεχίζουν να φορτώνουν το Δήμο με νέα έξοδα. Στη θέση της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΤΑΜ, που καταργείται, δημιουργήθηκαν ήδη τρεις «θυγατρικές» μεταξύ των οποίων η νέα δημοτική επιχείρηση η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Μ. με αντικείμενο τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό!! Έτσι εννοεί το νοικοκύρεμα η πλειοψηφία του Δήμου.
Είναι πλέον βέβαιο ότι στο τέλος της θητείας της η διοίκηση Γκουστίλη θα αφήσει το Δήμο καταχρεωμένο και με τα μεγάλα έργα σε πλήρη αποτελμάτωση. Όλοι οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι η σύμβαση για τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Δήμου διακόπηκε και σ’ αυτό έχει μεγάλες ευθύνες η διοίκηση Γκουστίλη. Οι ίδιοι βέβαια ισχυρίζονται ότι δεν φταίνε γι’ αυτήν την πολύ αρνητική εξέλιξη αλλά ποιος τους πιστεύει;
Πολλοί συνδημότες μας αναρωτιούνται ποια είναι η στάση των συμβούλων της πλειοψηφίας απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση. Δεν αντιδρά κανένας, καθόλου, σε τίποτα; Η απάντηση είναι ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ!! Επιβεβαιώνουν έτσι τη διάχυτη υποψία ότι αυτό για το οποίο ενδιαφέρονται περισσότερο είναι οι αποζημιώσεις τους και πως δεν θα τις χάσουν. Άλλωστε φρόντισε ο Δήμαρχος να υπάρχουν έμμισθες θέσεις για όλους.
Και γεννάται το ερώτημα: Ποιος θα πληρώσει για όλα αυτά; Η απάντηση είναι σκληρή.
Οι πολίτες θα πληρώσουν την κακοδιοίκηση της παράταξης Γκουστίλη και μάλιστα πολύ ακριβά!

* Ο Απόστολος Πράτανος είναι δημοτικός σύμβουλος της κίνησης "Ενότητα-Πρόοδος για την Μίκρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: