23 Ιουν 2008

Θες ν’ αγιάσεις μα ο διάολος δε σ’ αφήνει...

Σημείωμα της Συντακτικής Ομάδας

Η κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του «Κάτοικου» δεν πέρασε απαρατήρητη. Αρκετά ήταν τα θετικά σχόλια, ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις και οι κριτικές ενώ δεν έλλειψε η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συγγραφή κειμένων στα επόμενα τεύχη. Από την άλλη μεριά οι απόψεις όσων ενοχλήθηκαν από το περιεχόμενο του περιοδικού, και οι οποίοι πιστεύουμε δεν είναι λίγοι, εκτός από μια περίπτωση δεν έφτασαν σε μας.
Έγινε επίσης αντιληπτό ότι το περιοδικό δεν στηρίζεται σε «χορηγίες» και διαφημίσεις, αλλά μόνο στην οικονομική συνδρομή των συντακτών και των φίλων του και γι’ αυτό το λόγο είναι και θα είναι αδέσμευτο, ανεξάρτητο από συμφέροντα και ενοχλητικό για όσους είναι υπεύθυνοι για τα κακώς κείμενα του Δήμου Μίκρας και όχι μόνο. Για τους λόγους αυτούς οι κριτικές μας δεν είναι κακόβουλες, ακόμη κι όταν δυσαρεστούν ή αδικούν κάποιους, γιατί γίνονται με μοναδικό κριτήριο τη δική μας αντίληψη για το σωστό και το λάθος.
Αισθητή ήταν επίσης η αύξηση του ενδιαφέροντος και της επισκεψιμότητας του ιστολόγιου του περιοδικού στο διαδίκτυο, κάτι που περιμένουμε και επιθυμούμε να γίνει ακόμη πιο έντονο στο μέλλον και μάλιστα με τρόπο ενεργητικό δηλαδή με αποστολή μηνυμάτων και άσκηση κριτικής στο περιεχόμενο κάθε τεύχους.
Πιστεύουμε επίσης ότι από το πρώτο τεύχος του «Κάτοικου» έγινε φανερό ότι ο βασικός στόχος του περιοδικού είναι η αμφίδρομη επικοινωνία και η ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου Μίκρας που νοιώθουν να αδικούνται από το χαμηλό επίπεδο του παλιού και του νέου «επίσημου» έντυπου του δήμου.
Μετά την πρώτη έκδοση το επόμενο τεύχος του «Κάτοικου» προγραμματιζόταν για Νοέμβρη-Δεκέμβρη του 2008. Όμως, οι προτροπές των φίλων του περιοδικού για μια γρηγορότερη επανέκδοση μας οδήγησαν στο έκτακτο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας.
Η αρχική μας επιδίωξη ήταν να βγει ένα τεύχος κάπως ελαφρύ σε περιεχόμενο, ας πούμε «καλοκαιρινό», χωρίς όμως να πάψει να είναι σοβαρό.
Όμως, η σκιά των προβλημάτων που πλήττουν τη ζωή μας σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, αφήνει ελάχιστα περιθώρια για να είναι κανείς ελαφρύς και διασκεδαστικός. Η ξέφρενη αύξηση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, η υπερχρέωση των νοικοκυριών, οι κατασχέσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, η φτώχεια που εξαπλώνεται σαν καρκίνωμα και η διαρκής υπονόμευση του δημόσιου συμφέροντος είναι αποτέλεσμα μιας ανάλγητης πολιτικής που ασκείται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Απέναντι σ’ αυτά τα προβλήματα που έχουν ήδη εισβάλει και στον μικρόκοσμο του δήμου Μίκρας ο «Κάτοικος» είχε και θα έχει σταθερά ανοικτό μέτωπο ενημέρωσης και κριτικής.
Κλείνοντας αυτό το σημείωμα θέλουμε να επαναλάβουμε ότι το περιοδικό είναι ανοικτό και επιζητούμε την επικοινωνία και τη συνεργασία με όσους και όσες θέλουν να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους από τις στήλες του.
Η συντακτική ομάδα είναι επίσης ανοικτή και συγκροτείται κάθε φορά από όσους και όσες γράφουν σε κάθε τεύχος. Η συντακτική ομάδα ελέγχει μόνο την ποιότητα και όχι το περιεχόμενο των κειμένων εφόσον κινούνται μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής και πολιτικής δημοκρατίας μακριά από εθνικιστικές, ρατσιστικές και θρησκόληπτες απόψεις και δόγματα.