23 Ιουν 2008

Αναζητώντας το αυτονόητο

Λάμπρος Αναστασιάδης, Πλαγιάρι

Η ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, ως δείκτης ευημερίας και ανάπτυξης των κοινωνιών, αποτελεί ένα πολυδιάστατο θέμα
Μια προσπάθεια να το προσεγγίσουμε θα μας οδηγούσε σε παραμέτρους όπως:
· Η εργασία του ανθρώπου και οι συνθήκες που την ασκεί
· Οι οικονομικές του απολαβές και η αγοραστική του δυνατότητα
· Το επίπεδο της μόρφωσης και η γενικότερη κουλτούρα του
· Η δυνατότητα πρόσβασης και συμμετοχής του στις διαδικασίες ανάδειξης και επίλυσης των θεμάτων που τον αφορούν σε κάθε επίπεδο, αλλά και σε άλλες παραμέτρους εξίσου σημαντικές με τις παραπάνω.
Στα πλαίσια αυτού του άρθρου μας ενδιαφέρει η δυνατότητα που έχει ο κάτοικος μιας περιοχής σα τη δική μας, να παράγει και να καταναλώνει τα αγαθά που συνδέονται με την αξιοποίηση του εκτός εργασίας χρόνου του ή αλλιώς με την αξιοποίηση του ελεύθερού του χρόνου.

Ζούμε σε όμορφες περιοχές. Μια βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο στα ήσυχα ακόμη μέρη τους μας αποζημιώνει. Ως πότε; Δεν το ξέρουμε. Ευχόμαστε να κρατήσει για πολύ. Για μας, για τα παιδιά μας, για τα παιδιά τους. Ευγνωμονούμε τη φύση για τις υπηρεσίες της και όσους κατοίκους αυτής της περιοχής τη φρόντισαν και τη διαφύλαξαν για να την παραδώσουν στις επόμενες γενιές και στους σημερινούς της κατοίκους.
Αρκεί όμως η φυσική ομορφιά για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων του Δ. Μίκρας;
Ας δούμε τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στον ελεύθερό του χρόνο στους τέσσερις οικισμούς του Δήμου.
Να επισκεφτεί τα καφέ της περιοχής και να εναλλάσσει τη μια μετά την άλλη τις ταβέρνες, μέχρι να αποκτήσει προσωπική άποψη για όλες.
Να επισκεφτεί με τα παιδιά του κάποιο από τα ελάχιστα και τυπικά πάρκα των χωριών μας
Τα πιτσιρίκια να παίξουν μπάσκετ ή ποδόσφαιρο στις αυλές των σχολείων ή στους ακάλυπτους χώρους των οικισμών.
Οι ηλικιωμένοι να πιουν τον καφέ τους ή να παίξουν κανένα χαρτάκι στα κατά τόπους ΚΑΠΗ.

Και όταν αναζητήσουμε το αυτονόητο;
● Να πάμε σε μια παιδική χαρά που δεν θα έχει τις προδιαγραφές οριοθετημένης αλάνας, αλλά θα προσφέρει στα παιδιά μας εναλλακτικές επιλογές και ασφάλεια στο παιχνίδι τους .
● Να παρακολουθήσουμε μια θεατρική παράσταση, σαν αυτές που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν άλλοι συμπολίτες μας στην πόλη της Θεσσαλονίκης ή και σε άλλους Δήμους.
● Να απολαύσουμε μια κινηματογραφική ταινία στο όμορφο φυσικό περιβάλλον που διαθέτουμε.
● Να επισκεφτούμε μια έκθεση ζωγραφικής ή φωτογραφίας.
● Να δημιουργήσουμε εμείς και τα παιδιά μας «πολιτισμό»

Τότε θα πρέπει να πάρουμε το αυτοκίνητό μας και να αναζητήσουμε αυτά που ψάχνουμε σε άλλους τόπους. Μήπως το παραπάνω αποτελεί και μια αιτία για τη διαπίστωση, ότι πολλοί νέοι κάτοικοι χρησιμοποιούν τις περιοχές μας μόνο ως ξενοδοχείο;
Δεν έχουμε καμία διάθεση να μειώσουμε την όποια προσπάθεια γίνεται εκ μέρους του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα Ευμένεια, τα Τριλόφεια, τα Δημήτρεια, η γιορτή του σταφυλιού και του τσίπουρου στο Σχολάρι είναι πολύ καλά. Είναι όμως λίγα και περιστασιακά.
Μια συναυλία ή μια θεατρική παράσταση το χρόνο ή ακόμα και το Μαθητικό Φεστιβάλ που πρόσφατα διοργανώθηκε ( κατά την άποψή μας, θετική πρωτοβουλία),
δε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των νέων και των κατοίκων συνολικά.
Μοναδική εξαίρεση οργανωμένης παρέμβασης στα πολιτισμικά πράγματα της περιοχής, αποτελεί η δουλειά των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.
Με τις μικρές τους δυνατότητες και την αυτοθυσία των μελών τους προσφέρουν ότι μπορούν στα παιδιά μας και τους υπόλοιπους κατοίκους. Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί. Αν όμως δε στηριχτεί απλόχερα αυτή η προσπάθεια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα αρμόδια υπουργεία, αργά ή γρήγορα η πολιτισμική ζωή θα μαραζώνει και θα περιορίζεται ολοένα και περισσότερο σε αυτοσχέδιες ερασιτεχνικές και περιστασιακές μορφές πολιτισμικής παρέμβασης.
Τι μπορεί να γίνει;

● Να αναμορφωθούν οι παιδικές χαρές του Δήμου.
● Να γίνουν πολιτιστικά κέντρα σε κάθε οικισμό.
● Τα παιδιά μας να αθλούνται σε σύγχρονες ( και κλειστού τύπου) αθλητικές εγκαταστάσεις.
● Είναι υπερβολή η δημιουργία Δημοτικού θερινού κινηματογράφου;
● Είναι υπερβολικό το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για δημιουργία Δημοτικού θεάτρου;

Θα μας πουν κάποιοι συνδημότες μας « ο Δήμος δε μπορεί να κλείσει τις τρύπες που άνοιξαν σε ολόκληρο τον οικισμό του Πλαγιαρίου και εσείς ζητάτε θερινούς κινηματογράφους και θέατρα;
Εμείς πιστεύουμε ότι για να γίνουν αυτά που προτείνουμε χρειάζεται όραμα, διάθεση και διεκδικητικό πνεύμα. Δυστυχώς για όλους μας η Δημοτική αρχή δεν τα διαθέτει και γι αυτό υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

1 σχόλιο:

Κωστής Γκορτζής είπε...

Κάτοικος κι εγώ του Δήμου Μίκρας εδώ κι έξη χρόνια -Τρίλοφος-, προσυπογράφω το κείμενο.
Έπαψα, όμως, κι εγώ πια να ελπίζω ότι υπάρχι έστω και ...γραμμάριο οράματος και διάθεσης από τους δημοτικούς άρχοντες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή τους για να 'πουλάνε μούρη' κυκλοφορώντας με τη Μερσεντές στις γειτονιές που μεγάλωσαν. Δεν δικαιολογείται αλλοιώς ότι η απάντησή τους σε οποιοδήποτε ερώτημα/πρόβλημα τους απευθύνεις είναι 'εδώ ψηφίζεις';

Η ανεπάρκειά τους, η ψηφοθηρική υστεροβουλία τους και η άγονη ματαιοδοξία τους έχουν καταντήσει πια επικίνδυνη ακόμα και την απλή πεζοπορία στον Δήμο. Με την κοινωνική αμορφωσιά τους και την υστερόβουλη αβελτηρία τους σε σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν καταστρέψει τον φυσικό πλούτο του τόπου τους -δασικό και υδάτινο-, αδιαφορούν για τις υποδομές (αποχέτευση-ηλεκτροδότηση-ύδρευση), διαχωρίζουν τους δημότες σε 'ντόπιους' και 'εποίκους' και υποβαθμίζουν καθημερινά το επίπεδο ζωής τους.

Δεν είμαι 'μηδενιστής' των πάντων. Στις Υπηρεσίες του Δήμου βρίσκεις και αξιόλογους ανθρώπους που έχουν βάλει πολλά λιθαράκια ποιότητας και εξυπηρέτησης. Το ΚΕΠ και τα ΚΑΠΗ λειτουργούν υποδειγματικά, οι υπάλληλοι σε όλες τις υπηρεσίες είναι ευγενείς και δεν φορούν την εξουσιομανή μάσκα του έλληνα δημόσιου υπάλληλου.
Ακόμα και η καθαριότητα έχει βελτιωθεί -στα έξη χρόνια- θεαματικά.
Αλλά, τα 'γκισέμια' υστερούν.
Η περιοχή -και οι ντόπιοι- θα είχαν πολλά περισσότερα να κερδίσουν (και χρήματα) αν η ραγδαία οικοδόμηση γινόταν με όρους του 21ου αιώνα και όχι του 19ου. Αν προβλέπονταν ΠΡΩΤΑ οι υποδομές, αν επιβάλλονταν σωστοί όροι δόμησης, αν δεν γίνονταν ανεκτές τερατώδεις πολεοδομικές παρανομίες, αν σχεδιάζονταν Σχολεία, δρόμοι και ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ.

Κύριε Αναστασιάδη, συγχαρητήρια για το αξιόλογο έντυπο,
στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνδρομή στην ενίσχυση της φωνής της ...κοινής λογικής.