23 Ιουν 2008

STOP στις παράνομες χωματερές

Άνοιγα της Mαυροράχης - κλείσιμο των Ταγαράδων τώρα

Περιβαλλοντική Κίνηση ΚΡΟΥΣΙΔΑ ΓΗ
http://kroussida.blogspot.com/


Οι παράνομες χωματερές στους δήμους Θερμαϊκού, Μίκρας και Επανομής αυξάνονται και επεκτείνονται. Η παράνομη χωματερή μέσα στον προστατευόμενο (NATURA 2000) υδροβιότοπο της Επανομής συνεχίζει να λειτουργεί παρά την τοποθέτηση από το Δήμο απαγορευτικής πινακίδας για τη ρίψη μπάζων και σκουπιδιών. Ελπίζουμε ότι η πινακίδα αυτή δεν αποτελεί απλό άλλοθι και ότι ο Δήμος Επανομής φροντίζει να επιβλέπει την τήρηση των απαγορεύσεών του.
Η παράνομη χωματερή στην περιοχή Μάνα Νερού, μεταξύ Περαίας και Πλαγιαρίου, καταστρέφει μια περιοχή φυσικού κάλους. Οι δύο γειτονικοί δήμοι Μίκρας και Θερμαϊκού αδιαφορούν.
Η χωματερή των Ταγαράδων λειτουργεί από το 1981 απορροφώντας κάθε μέρα σχεδόν 2000-2500 τόνους αποβλήτων. Μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου 2006 η κατάσταση στη χωματερή έχει επιδεινωθεί δραματικά και επιδεινώνεται παραπέρα με την παράνομη απόρριψη στους Ταγαράδες της λυματολάσπης και των τοξικών αποβλήτων.
Οι όροι αδειοδότησης του ΧΥΤΑ Μαυροράχης δεν προβλέπουν την απορρόφηση βιομηχανικών, νοσοκομειακών, τοξικών και αδρανών-κατασκευαστικών αποβλήτων, αλλά και της λυματολάσπης. Γι’ αυτό η έναρξη λειτουργίας της Μαυροράχης θα προκαλέσει έμμεσα την επιδείνωση της κατάστασης στους Ταγαράδες, αν δεν κλείσουν άμεσα και οριστικά. Επίσης οι οικονομικοί όροι λειτουργίας της Μαυροράχης δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες για τη συνέχιση της λειτουργίας των Ταγαράδων σε ουσιαστικά παράνομη βάση. Να σημειωθεί ότι η μεταφορά ενός τόνου αποβλήτων στη Μαυροράχη θα κοστίζει 30-60 ευρώ, ενώ για τους Ταγαράδες χρειάζονται μόνο 7-8 ευρώ. Έτσι κάθε μέρα θα προκύπτει μια αύξηση κόστους της τάξης των 100.000 ευρώ. Για τους λόγους αυτούς πρέπει οι Ταγαράδες να κλείσουν άμεσα και οριστικά.
Η Περιφέρεια, η Νομαρχία και ο σύνδεσμος ΟΤΑ έχουν επιδείξει εγκληματική ανευθυνότητα στη διαχείριση των σκουπιδιών του Νομού μας.
Οι δήμοι δεν έχουν δείξει ότι μπορούν να προστατέψουν την υγεία των κατοίκων, τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων και σκουπιδιών κάθε είδους, αφού παρά τις κινητοποιήσεις που κατά καιρούς κάνουν δεν τολμούν να επέμβουν στις περιοχές τους για να σταματήσουν τη λειτουργία των παράνομων χωματερών, να χτυπήσουν τα τοπικά συμφέροντα που δημιουργούν και χρησιμοποιούν τις παράνομες χωματερές.
Οι «καλές» προθέσεις και το «ενδιαφέρον» των δημοτικών αρχών δεν δικαιολογεί εφησυχασμό και αυταπάτες. Η μόνη δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα είναι οι ενεργοί πολίτες που έχουν γνώση των προβλημάτων και παρεμβαίνουν μέσα από συλλογικούς φορείς, όπως η Κρουσίδα, που δεν εξαρτώνται από τις τοπικές εξουσίες.
Η Κρουσίδα δίνει επίσης μεγάλη σημασία στην επικοινωνία και συνεργασία με τους εργαζόμενους στη χωματερή, οι οποίοι ζουν σε καθημερινή βάση τα προβλήματα και ενεργοποιούνται τόσο για την προστασία της προσωπικής τους υγείας αλλά και από ευαισθησία προς τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: