23 Ιουν 2008

Aνακύκλωση στα... σκουπίδια

Σ. Κλάδου, Πλαγιάρι

« Ο Δήμος Μίκρας στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του, συμμετέχει ενεργά στο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευασιών από χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί και σίδερο. Η ανταπόκριση των κατοίκων κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στους κάδους συγκεντρώνονται μόνο καθαρές συσκευασίες.»
Ενημερωτική Έκδοση του Δήμου Μίκρας – Μάιος 2008


Γι αυτή τη προσπάθεια το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών του Δήμου μας οργάνωσαν τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων τους δημιουργώντας χώρους συλλογής των Ανακυκλώσιμων Συσκευασιών και διαμόρφωσαν έτσι την καθημερινότητα τους ώστε συνειδητά όλα τα μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν σε αυτή τη προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας….
Φτάσαμε στο σημείο να συλλέγουμε πλέον ελάχιστα απορρίμματα σε αντίθεση με τα ανακυκλώσιμα υλικά. Η επίσκεψή μας στους κάδους ανακύκλωσης είναι πιο συχνή και μεγαλύτερη σε όγκο από εκείνη στους κάδους απορριμμάτων και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία. Αν, δε, αναλογιστούμε τον τρόπο ζωής όλων μας που ο χρόνος είναι πάντα λιγότερος από αυτόν που χρειαζόμαστε για να φέρουνε εις πέρας τις καθημερινές υποχρεώσεις μας και παρόλα αυτά πλένουμε, με τον ίδιο ζήλο που πλένουμε τα σερβίτσια μας , και τα κουτιά από το γάλα ή τις κονσέρβες τότε μπορούμε να μιλήσουμε για μεγαλύτερη επιτυχία. Αν πάλι σκεφτούμε τον περιορισμένο χώρο που διαθέτουν πολλά νοικοκυριά και όμως βρίσκουν τρόπο να διαχειριστούν σωστά τα απορρίμματά τους, τότε λοιπόν μιλάμε για μια τεράστια επιτυχία και μπράβο γιατί αυτό γίνεται καθημερινά και αγόγγυστα και αν θέλετε και για έναν και μόνο σκοπό: Την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας……..
Με μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι το περιεχόμενο των κάδων ανακύκλωσης συλλέγεται με το ίδιο απορριμματοφόρο που συλλέγονται και τα σκουπίδια. Αρχικά , θεωρήσαμε ότι ο αρμόδιος υπάλληλος είτε από βιασύνη είτε από απροσεξία μπερδεύτηκε και τον ενημερώσαμε ότι αυτούς τους κάδους τους συλλέγει άλλο, ειδικό απορριμματοφόρο.
Η απάντηση που πήραμε μας εξέπληξε ακόμη περισσότερο: «Το γνωρίζω αλλά το ειδικό απορριμματοφόρο δεν προλαβαίνει να αδειάσει όλους τους κάδους και αύριο έχει λειτουργία (ήταν Σάββατο μεσημέρι στη εκκλησία του Πλαγιαρίου) και δεν είναι σωστό να μείνουν γεμάτοι οι κάδοι.»
Την έκπληξη διαδέχτηκε η οργή , η αγανάχτηση, η απογοήτευση…...
Τα σκουπίδια ΝΑΙ οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες, όμως, ΟΧΙ!!!
Και γιατί δεν ήταν σωστό? Μήπως ρωτήθηκε το εκκλησίασμα αν ενοχλούνταν από αυτό το θέαμα όταν οι περισσότεροι από αυτούς κοπίασαν για να συλλέξουν όσο γίνεται περισσότερες συσκευασίες για να ενισχύσουν την κοινή προσπάθεια?
Γιατί δεν ήταν σωστό? Μήπως είναι σωστό, από τη στιγμή που υπάρχει τέτοιο πρόβλημα περισυλλογής, οι κάδοι να βρίσκονται σε τόσο περίοπτα σημεία και να δημιουργούν τόσο παράλογες ανάγκες?
Τα ίδια συναντήσαμε και στον δρόμο που γίνεται η λαϊκή στο Πλαγιάρι και στην περιοχή του γηπέδου όπου εκεί, μάλιστα, αφού επανειλημμένα προσπαθήσαμε να σταματήσουμε τον υπάλληλο τελικά ευθαρσώς μας απάντησε : «Αφού τελείωσαν τα λεφτά από το πρόγραμμα, έχω εντολή να τα μαζεύω όλα.»
Κατά τ’ άλλα ο Δήμος μας είναι πίσω όσον αφορά στο θέμα της ανακύκλωσης και χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση από τους φορείς και προσπάθεια από τους δημότες για να μην «κυμαίνεται η ανταπόκρισή τους σε ικανοποιητικά επίπεδα»..
Είμαστε εγκλωβισμένοι….
Η προσπάθεια αυτή μας έχει γίνει τρόπος ζωής.
Θέλουμε την ποιότητα ζωής μας πίσω…..

Δεν υπάρχουν σχόλια: