23 Δεκ 2008

Πρώτη επαφή (επιστολή στον "Κάτοικο")

Γεώργιος Μιχ. Καστανίδης, Πλαγιάρι

Κύριοι,
θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας, μέσω του εντύπου , να δώσετε τη δυνατότητα στους κατοίκους του δήμου μας να εκφραστούν δημόσια. Πιστεύω ότι πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε τέτοιου είδους προσπάθειες, γιατί, μόνον έτσι, μπορεί πλέον ο πολίτης να εκφράσει τις επιθυμίες και τους προβληματισμούς του. Δεν πιστεύω να υπάρχει, σήμερα, Έλληνας πολίτης που να πιστεύει ότι εκφράζεται, ή και εκπροσωπείται, πραγματικά, μέσα από τα κόμματα, τους “βολευτές” και όλες τις παράπλευρες οργανώσεις.
Θα μπορούσα να γράψω ατελείωτες γραμμές κειμένου που να εκφράζουν την απογοήτευση και την απέχθεια μου προς την πλειοψηφία των δημόσιων εκπροσώπων μας, αλλά δε νομίζω ότι θα καταθέσω κάτι άγνωστο και ξένο για τον καθένα μας. Ωστόσο, θα πρέπει να σταματήσουμε να κρίνουμε και να κατηγορούμε, από ασφαλή θέση , τους πάντες και τα πάντα, αλλά να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά, ορίζοντας ουσιαστικά τις ζωές μας και ατενίζοντας ελπιδοφόρα το μέλλον μας.
Κατοικώντας, λοιπόν, εδώ και τρία χρόνια στο Δήμα Μίκρας, έχω να παρατηρήσω τα εξής :
Θεωρώ ότι η πρόταση της εκπροσώπησης κάθε συνοικίας του δήμου θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική και εποικοδομητική για την επίλυση των προβλημάτων. Δυστυχώς όμως και αυτή η ιδέα κλείστηκε στο συρτάρι της προεκλογικής υποσχολογίας.
Θα αναφέρω, επίσης, την παντελή έλλειψη πεζοδρομίων στους δρόμους του Πλαγιαρίου που δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις μας κάνοντας τες, ακόμα, και επικίνδυνες. Αναρωτιέμαι πολλές φορές τι είναι πιο παράτολμο: Να διασχίζεις δρόμους ευρείας κυκλοφορίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ή να περπατάς κατά μήκος της οδού Μιαούλη συνοδεύοντας καροτσάκι ή και μικρά παιδιά; Εάν ήταν δυνατόν να έχτιζαν μεζονέτες και επάνω στον κεντρικό δρόμο του Πλαγιαρίου , θα το έκαναν !!! Ξεκινάς να πας βόλτα το παιδί σου με το καροτσάκι και εύχεσαι να βρεθούν στο δρόμο σου οδηγοί με τέτοια οδική συμπεριφορά που θα σου εξασφαλίσουν προτεραιότητα και ασφάλεια.
Ακόμη, οι εικόνες που παρουσιάστηκαν στην εφημερίδα του Δήμου για τις παιδικές χαρές πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν επιμελώς επιλεγμένες, ενώ όλοι μας γνωρίζουμε την ακαταλληλότητά τους και ότι χρειάζονται πολύ δουλειά και περιποίηση για να αποκτήσουν την εικόνα εκείνη που θα εξασφαλίσει στα παιδιά μας στιγμές ξέγνοιαστου παιχνιδιού.
Η ύπαρξη ολιγοθέσιων σχολείων με προβλήματα στέγασης και ανυπαρξία αύλιου χώρου, δεν ξέρω κατά πόσο τιμούν τη διοίκηση του δήμου μας !!!
Σοβαρότατο, επίσης, ζήτημα το αποχετευτικό. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, “την πρωτεύουσα των Βαλκανίων”, και ακόμη έχουμε να κάνουμε με βόθρους και βοθρολίματα που ρυπαίνουν καθημερινά την περιοχή.
Επιπλέον, αναρωτιέμαι κατά πόσο είναι θεμιτό μια περιοχή με ραγδαία οικιστική ανάπτυξη να διασχίζεται από ένα δρόμο ευρείας κυκλοφορίας , όπως αυτός Πλαγιαρίου –Επανομής. Αξέχαστα είναι τα Σαββατοκύριακα των θερινών μηνών που θα πρέπει να υποβάλεις αίτηση για να διασχίσεις το δρόμο!
Αν θεωρητικά το πρώτιστο μέλημα κάθε δήμου είναι η εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής διαβίωσης των δημοτών, ο δήμος Μίκρας εκτίθεται σοβαρά απέναντι στους δημότες του. Η υψηλή αύξηση της τιμής του νερού έρχεται σε αντίθεση με την αμφισβητούμενη ποιότητά του.
Προσπάθησα συνοπτικά να εκφράσω τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μου. Ας είναι στόχος όλων μας η δόμηση μιας σύγχρονης οικιστικά περιοχής που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Έλληνα Ευρωπαίου πολίτη του 2008.

Με εκτίμηση
Γεώργιος Μιχ. Καστανίδης, Πλαγιάρι