23 Δεκ 2008

Η Νεολαία του Δήμου Μίκρας

Χριστίνα Κωστάκη, Κάτω Σχολάρι

Στο Δήμο μας, όπως θα έπρεπε να είναι γνωστό, από το 2004 λειτουργεί ο θεσμός των τοπικών συμβουλίων νέων.

Τα τοπικά συμβούλια νέων δίνουν την ευκαιρία σε νέους, ηλικίας 15-28 ετών, να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά του τόπου τους. Είναι ένα όργανο αυτόνομης έκφρασης της νεολαίας σε κάθε Δήμο.

Στο Δήμο Μίκρας, όμως, τίθενται αρκετά ερωτήματα· αρχικά για την εγκυρότητα του οργάνου, καθώς τα εγγεγραμμένα μέλη στο Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας (Το.Συ.Ν) καλύπτουν ένα ελάχιστο ποσοστό των νέων του Δήμου, και έπειτα για το κατά πόσο οι ενέργειες του Το.Συ.Ν Μίκρας αποτελούν αυτόνομη δράση και έκφραση.

Τα δύο ερωτήματα προφανώς είναι αλληλένδετα, καθώς ο μικρός αριθμός των μελών δίνει λαβή για πατερναλισμό από το Δημοτικό Συμβούλιο. Βέβαια οι αιτίες των ερωτημάτων μπορούν να αναζητηθούν και στις δύο πλευρές (Το.Συ.Ν –Δημοτικό Συμβούλιο) και ίσως να μην είχαν λόγο ύπαρξης αν από τη μία πλευρά το Το.Συ.Ν έκανε κάποια ενέργεια να αυξήσει τα μέλη του και από την άλλη το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εκμεταλλευόταν την ύπαρξη ενός «αδύναμου» οργάνου για να ομορφαίνει την «βιτρίνα» του. Κατά συνέπεια δημιουργούνται εκ νέου ερωτήματα για το αν εξυπηρετεί κάποιους το γεγονός της ολιγομέλειας του Το.Συ.Ν Μίκρας, με αποτέλεσμα να μην γίνονται προσπάθειες αύξησης των μελών του.

Ο Δήμος Μίκρας και οι νέοι του, χρειάζονται ένα όργανο εκπροσώπησης της νεολαίας, ένα όργανο πραγματικά αυτόνομο, με φωνή σε ό, τι απασχολεί τους νέους (παιδεία, πολιτισμός, οικολογία κλπ.) και την αντίστοιχη δράση που θα ωφελήσει και την κοινωνικοπολιτιστική αναβάθμιση του Δήμου.

Αν λοιπόν το Το.Συ.ν είναι ανίκανο να επιτύχει τον λόγο δημιουργίας του, τότε η νεολαία του Δήμου μπορεί και θα πρέπει να οργανωθεί έστω και έξω από τα πλαίσια αυτού του θεσμού. Να δημιουργηθεί ένα μαζικό όργανο που θα έχει ιδέες, όρεξη και φωνή στον Δήμο Μίκρας. Μία νεολαία ενεργή που θα συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου και θα του δώσει μια πνοή ζωντάνιας και φρεσκάδας.

Η όρεξη υπάρχει, οι ιδέες υπάρχουν, το μόνο που μένει είναι ή να πάρει σοβαρά τον ρόλο του το Το.Συ.Ν ώστε να λειτουργήσουμε θεσμικά ή να κινηθούμε εξωθεσμικά δημιουργώντας ένα στέκι νέων που θα μπορούμε εκεί, να συζητούμε τα προβλήματα μας και τις ιδέες μας και στη συνέχεια να πράττουμε αναλόγως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: