23 Δεκ 2008

Εκκλησίες + Μεγάφωνα = Ηχορρύπανση

Τάσος Αναστόπουλος, Πλαγιάρι

Decibel ή dB στην ακουστική φυσική ορίζεται ως το δεκαπλάσιο του δεκαδικού λογάριθμου του κλάσματος της έντασης, Ι, ενός μετρούμενου ήχου προς την ένταση του ήχου στο όριο ακουστότητας, Ιο, δηλαδή dB=10log(I/Iο).
Έτσι, στο κατώφλι ακουστότητας, δηλαδή όταν ένας ήχος μόλις που ακούγεται, όπου Ι=Ιο έχουμε dB=0.

Με βάση την κλίμακα αυτή η μεγαλύτερη ένταση ενός ήχου που είναι ανεκτή χωρίς προβλήματα από τον ανθρώπινο οργανισμό ορίζεται στα 70dB.
Το κατώφλι του πόνου, δηλαδή το όριο στο οποίο αρχίζει να προκαλείται έντονος πόνος στο ακουστικό σύστημα του ανθρώπου, ορίζεται στα 130dB.
Το όριο θραύσης του ακουστικού τυμπάνου βρίσκεται σχετικά κοντά, στα 145dB.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι περισσότερες καταγγελίες για ηχορρύπανση στο Συνήγορο του Πολίτη γίνονται για νυχτερινά κέντρα, συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και για ιερούς ναούς.
Στην περιοχή μας δεν υπάρχουν πηγές μόνιμης ηχορρύπανσης.
Θα μπορούσα να πω ότι στο δήμο Μίκρας δεν υποφέρουμε ακόμη από συστηματική ηχορρύπανση.
Καμία σχέση με την κεντρική Θεσσαλονίκη ή ακόμη και τη γειτονική μας Περαία.
Μπορεί το μηχανάκι με την κομμένη εξάτμιση ή ο «ραλίστας» με το μπουρί1 και το super bass HiFi2 να μας ανάβουν τα λαμπάκια μια στις τόσες, αλλά απέχουν πολύ από το να προκαλούν συστηματική ηχορρύπανση.
Νυχτερινά κέντρα δεν έχουμε. Τα συνεργεία της περιοχής μας, όσα τουλάχιστον ξέρω, δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα.
Αυτές οι επισημάνσεις εκτός από την προσωπική μου γνώμη στηρίζονται και στα αποτελέσματα μιας «δημοσκόπησης» που έκανα ο ίδιος σε ένα σύνολο 50 ατόμων, ανάμεσα στα οποία ήταν πολύ λίγοι φίλοι, περισσότεροι γνωστοί και πολύ περισσότερα άγνωστα πρόσωπα σε ηλικίες πάνω από 15 ετών με μοναδικό ερώτημα:
Ποια είναι η πιο ενοχλητική πηγή ηχορρύπανσης στο Πλαγιάρι και στον Τρίλοφο;
Η απάντηση που πήρα με τη σχετική πλειοψηφία του 42% στο Πλαγιάρι ήταν «τα μεγάφωνα και οι καμπάνες στις εκκλησίες» και 38% «τα μεγάφωνα στις εκκλησίες» στον Τρίλοφο!
Αν τελικά συνυπολογίσουμε τον παράγοντα των μεταφυσικών αναστολών που σίγουρα επηρέασε ένα μέρος από τους ερωτούμενους, ιδιαίτερα τους πιο ηλικιωμένους, τότε το ποσοστό των ενοχλούμενων μέσα στην τοπική κοινωνία του δήμου Μίκρας μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερο.
Η άποψη αυτή των κατοίκων της περιοχής μας δεν εστιάζεται μόνο στην ένταση και τη συχνότητα της ενόχλησης από τα μεγάφωνα των εκκλησιών αλλά έχει και μια ηθική διάσταση. Η πλειοψηφία των κατοίκων περιμένει από την εκκλησία μια σεμνή συμπεριφορά, λιγότερη έπαρση, χαμηλούς τόνους, ταπεινοφροσύνη δηλαδή κάτι πολύ διαφορετικό από την κληρονομιά που μας άφησε ο μακαριστός.
Αλλά μήπως ζητάμε πολλά από τους παπάδες της περιοχής μας;
Δεν είμαι σε θέση να ξέρω γιατί δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για τα κίνητρα που καθορίζουν τη συμπεριφορά του καθένα, είμαι όμως σίγουρος για τον εκνευρισμό και την οργή που μερικές φορές αισθάνομαι από το αλύπητο σφυροκόπημα που δέχονται τα νεύρα μου Κυριακάς και Εορτάς, από την επίδειξη αλαζονείας στο όνομα του Κυρίου, από τα ανεκδιήγητα συνήθως κηρύγματα, από τις εκκωφαντικές κωδωνοκρουσίες και από την κοτζαμπάσικη λογική κάποιων «εκπροσώπων» του Υψίστου.
Ως συνήθως η διοίκηση του δήμου Μίκρας δεν ευαισθητοποιείται απέναντι σε παρόμοια ζητήματα. Είτε γιατί θεωρεί ότι η αρμοδιότητα αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων βρίσκεται πολύ ψηλά… είτε γιατί δεν θέλει να δυσαρεστήσει θρησκευόμενους ψηφοφόρους της που θεωρούν ότι η μετάδοση της θείας λειτουργίας από τα μεγάφωνα είναι μακραίωνη παράδοση της ορθοδοξίας και συμβάλει στην καλύτερη μετάδοση των προσευχών τους προς τον Πλάστη.
Όμως μέσα στην ανοχή περιέχεται και η συνενοχή και ο δήμος Μίκρας και το τοπικό συμβούλιο είναι συνένοχοι στο γκρέμισμα της παλιάς γραφικής εκκλησίας του Πλαγιαρίου το 1999, στο κόψιμο των πεύκων που την περιέβαλαν και στο χτίσιμό της σημερινής της εκκλησίας χωρίς αυλόγυρο, που με το μέγεθος της και το ύψος του καμπαναριού προσβάλει κάθε έννοια μέτρου και ταπεινοφροσύνης, ενώ η ένταση των μεγαφώνων και των κωδωνοκρουσιών της υπενθυμίζει προς ημάς τους αμαρτωλούς ότι η αιώνια τιμωρία σίγουρα θα περιλαμβάνει και πολλά decibel.
Η αρχική μας αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία αυτού του θεσμού για την υποστήριξη και την προστασία των δικαιωμάτων του απλού πολίτη απέναντι στην αυθαιρεσία, τον αυταρχισμό και όχι σπάνια τη βαρβαρότητα φυσικών και νομικών προσώπων. Ο Συνήγορος του Πολίτη μπορεί να προσφέρει με εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο βοήθεια για τα παραπάνω προβλήματα. Έχει ενδιαφέρον κανείς να επισκεφθεί την κεντρική σελίδα του Συνήγορου, να δει ποιες υποθέσεις αναλαμβάνει και τέλος να πάρει πληροφορίες για τη σύνταξη και την υποβολή αναφορών.

1 Μπουρί: Σωλήνας εξάτμισης μεγάλης διαμέτρου.
2 Super bass HiFi.: Στερεοφωνικό σύστημα μεγάλης ισχύος για αυτοκίνητα.