4 Φεβ 2008

Κοστολόγηση και τιμολόγηση πόσιμου νερού

Σοφία Βασιλειάδου, Τρίλοφος














Στην τιμολογιακή πολιτική για το πόσιμο νερού πρέπει αρχικά να ξεκαθαριστούν δυο βασικά σημεία:
Α) το νερό αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα ;
Β) κάθε απόφαση για τη διαχείριση ή τιμολόγηση του νερού πρέπει να εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή οδηγία πλαίσιο 2000/60.

Αν δεχθούμε ότι το νερό μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν εμπόρευμα, τότε θα πρέπει να δεχθούμε και την πιθανή παραχώρηση της διαχείρισης του στον ιδιωτικό τομέα με όλες τις συνέπειες του βασικού στόχου του υπερκέρδους για τον ιδιώτη (βλέπε πολυεθνική) που θα αναλάβει την διαχείριση.
Οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης όπως έχει καταδειχθεί διεθνώς είναι:

  • πολύ υψηλό κόστος υπηρεσιών που οδηγεί σε αποκλεισμό από την παροχή νερού των πολύ φτωχών ή των κατοίκων απομονωμένων περιοχών που είναι ασύμφορες για τον ιδιώτη.
  • Μειωμένους ελέγχους , απόκρυψη προβλημάτων στην ποιότητα, ειδικά όταν ο ιδιώτης διαθέτει τρόπους πίεσης της πολιτικής εξουσίας (δήμους, νομαρχία, περιφέρεια ή και κυβέρνηση).
  • Κατασπατάληση των φυσικών πόρων γιατί ο ιδιώτης ενδιαφέρεται για το άμεσο κέρδος. Όσο πιο πολύ νερό ξοδεύεται τόσο μεγαλύτερο θα είναι αυτό.

Και αν κανείς απαντήσει ναι αλλά θα υπάρχει και ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων εταιρειών παροχής υπηρεσιών πόσιμου νερού, εδώ βρίσκεται η μεγάλη χίμαιρα. Διότι σήμερα διεθνώς τα κέρδη διαχείρισης του νερού τα μονοπωλούν 4-5 πολυεθνικές με τις θυγατρικές τους, οι οποίες μόνο ανταγωνιστικά δεν λειτουργούν (καρτέλ). Το δε νερό, ειδικά με τα αναμενόμενα προβλήματα ξηρασίας στη γη, θεωρείται για το μέλλον περισσότερο κερδοφόρο προϊόν και από το πετρέλαιο.
Αν δεχθούμε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όλοι έχουμε δικαίωμα πρόσβασης σε αυτό, ανεξάρτητα από το που κατοικούμε ή τι εισοδήματα έχουμε, τότε ο μόνος διαχειριστής του θα πρέπει να είναι ένας δημόσιος φορέας.
Ο δημόσιος φορέας μπορεί να λειτουργήσει άριστα και με γνώμονα την κοινωνική προσφορά και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
Η Ε.Ε σήμερα έχει δυστυχώς κατευθύνσεις νεοφιλελεύθερες. Όμως η άνευ περιορισμών ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση του νερού, έφερε τέτοια κοινωνική αναστάτωση, όπου εφαρμόστηκε (π.χ Τοσκάνη Ιταλίας) ώστε να αναζητηθεί και να προωθείται τώρα, μια ενδιάμεση λύση λιγότερο επώδυνη αλλά το ίδιο ύπουλη, αυτή της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Τιμολογιακή πολιτική της ΕΕ. Οδηγία πλαίσιο 2000/60

Σύμφωνα με την οδηγία 2000/60 η τιμολόγηση του νερού πρέπει να περιλαμβάνει:

  • το κόστος των υπηρεσιών
  • το κόστος των αρνητικών συνεπειών στο περιβάλλον
    (συνέπειες στα οικοσυστήματα, υφαλμύρωση, υποβάθμιση εδαφών κλπ)
  • το κόστος έργων προστασίας των πηγών από την μείωση των αποθεμάτων τους.

Επομένως για να προσδιοριστεί επακριβώς το κόστος και το ποσοστό του που αναλογεί στον κάθε καταναλωτή, πρέπει να προηγηθούν εκτενείς έρευνες καταγραφής των αποθεμάτων , του ρυθμού μείωσης τους, των προβλημάτων ρύπανσης, του κόστους απομάκρυνσης και επεξεργασίας των υγρών λυμάτων.
Επίσης πρέπει να διαμορφωθούν συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα εξοικονόμησης στην ποσότητα και βελτίωσης στην ποιότητα του πόσιμου νερού. Σε αυτές πρέπει να αναφέρεται το ακριβές κόστος για την βελτίωση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών, για έργα εξοικονόμησης (πχ. κατασκευή φραγμάτων), για συγκεκριμένα μέτρα στην γεωργία που θα αποβλέπουν στην μείωση της κατανάλωσης αλλά και την προστασία της ποιότητας του νερού. Και επειδή η αντιμετώπιση γίνεται σε λεκάνη απορροής , επιβάλλεται συνεργασία δήμων που συνυπάρχουν στην ίδια λεκάνη..
Αυτές όλες οι διαδικασίες, καθοριστικές στον προσδιορισμό του κόστους και της τιμολόγησης, θα πρέπει να έχουν την κοινωνική συναίνεση , άρα χρειάζεται η κοινωνική διαβούλευση, διαφάνεια, δυνατότητα ελέγχου, εκστρατεία ενημέρωσης των κοινωνικών φορέων όπως:

  • δημοτικών συμβουλίων της περιοχής
  • όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με κατάλληλα διαμορφωμένο υλικό,
  • αγροτικών συνεταιρισμών
  • βιομηχανιών - βιοτεχνιών
  • όλων των κατοίκων-καταναλωτών

Επίσης χρειάζονται παράλληλα μέτρα σε άλλους τομείς. Συνδυασμός της πολιτικής του νερού με άλλες πολιτικές, π.χ στον τομέα της τεχνολογίας, στα αγροτικά, τις υποδομές.
Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, κατ’επέκταση και η εθνική νομοθεσία, στη βάση της αρχής « ο ρυπαίνων πληρώνει» κάνει σαφές ότι ο καταναλωτής θα επιφορτιστεί ολόκληρο το κόστος, Αν αυτό το κόστος κατανεμηθεί κύρια στον Δημόσιο φορέα (ουσιαστικά παραμείνει ενσωματωμένο, όπως τώρα συμβαίνει, στην φορολογία του κάθε πολίτη) η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη, και το κόστος λογικό. Αν όμως η διαχείριση περιέλθει στον ιδιωτικό τομέα, τότε η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη και η κοινωνική διαβούλευση άνευ σημασίας.
Η κοινωνική διαβούλευση κινδυνεύει να εκφυλιστεί σε μια τυπική διαδικασία, αν οι πολίτες παραμείνουν αμέτοχοι και αδιάφοροι.
Το έδαφος για την παραχώρηση στις πολυεθνικές προετοιμάζεται συστηματικά σήμερα. Ήδη πολυεθνικές έχουν αποκτήσει μετοχές σε Ελληνικούς οργανισμούς Ύδρευσης-αποχέτευσης (π.χ Σουέζ στη Θεσσαλονίκη) και προς το παρόν είναι παρατηρητές.
Οι Δήμοι , με την ανευθυνότητα τους, την αναζήτηση της εύκολης λύσης αυξήσεων στην τιμή μέχρι και 80%, χωρίς πολιτική για το νερό, λειτουργούν μόνο σαν εισπράκτορες και δηλώνουν συνήθως αδυναμία να χειριστούν παρόμοιες καταστάσεις, συμβάλλοντας επίσης ηθελημένα ή άθελα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης.
Και οι πολίτες; Αυτοί δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί τι παίζεται στο όνομα του ελλείμματος των υδάτινων πόρων. Θα το αντιληφθούν όταν θα αρχίσουν να δέχονται τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης. Τότε θα ξεσηκωθούν όλοι, δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί, θα δώσουν την δύσκολη μάχη και ίσως την κερδίσουν, όπως αυτό συνέβηκε και σε άλλες χώρες και ευρωπαϊκές περιοχές.
Μήπως πρέπει να προλάβουμε όλα αυτά και να γίνουμε τώρα ενεργοί πολίτες,διεκδικώντας αυτό που μας ανήκει αλλά με ευαισθησία απέναντι στην υποβάθμιση του φυσικού μας περιβάλλοντος;.

9 σχόλια:

Γιωργος Κουλαουζιδης είπε...

Αγαπητή Σοφία,

Θα κάνω ένα σχόλιο αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αν δεν σου αρέσει θα μου κολλήσεις την ταμπέλα του "υπάλληλου". Τέλος πάντων, επειδή ο χαρακτήρας μου δεν μου επιτρέπει να σωπάσω (άλλωστε ξέρεις πολύ καλά ότι και από άλλες θέσεις δεν σώπασα) θα γράψω και ελπίζω το σχόλιο να δημοσιευτεί και να προκαλέσει διάλογο.
Διάβασα (ή μάλλον ξαναδιάβασα --υπάρχει και αλλού) το κείμενό σου για το νερό και νομίζω ότι μάλλον κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η ανεπεξέργαστη παράθεση κειμένων γενικής πολιτικής (όπως η οδηγίες της ΕΕ), η στείρα κριτική, τα εύκολα λόγια και τα πολλά τραγούδια, εκτός χορού. Δεν υπήρξε αύξηση 80% αλλά η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ επιβολή ενός τέλους που η ίδια η ύπαρξη της ΔΕΥΑΚ από τον νόμο επιβάλλει. Η κριτική θα πρέπει να ασκηθεί αν στο τέλος της χρονιάς δεν υπάρξει απολογισμός για τα εισπραχθέντα. Αν όσα εισπράχθηκαν δεν γίνουν έργα τότε εγώ πρώτος θα σταθώ μπροστά στην κριτική. Αλλα εκ των προτέρων σπόντες χωρίς εναλλακτικές προτάσεις δεν ωφελούν. Η τιμή του νερού στο Δήμο είναι ίδια εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία. Απο την άλλη το κόστος υλικών και υπηρεσιών έχει αυξηθεί όπως και κάθε τι άλλο τα τελευταία χρόνια. Όσο για την κοστολόγηση του νερού πολύ θα ήθελα να προτείνεις μια φόρμουλα, μια εξίσωση ή εναν τύπο επιστημονικά τεκμηριωμένο που να λέει πως να υπολογίζεται το κόστος. Όχι τι πρέπει να ληφθεί υπόψη αλλά πραγματικούς συντελεστές και παραμέτρους. Εφόσον κατηγορείς το Δήμο για αυθαιρεσία τότε να προτείνεις και την εναλλακτική λύση. Φτάνουν τα λόγια. Αλλά δυστυχώς την ίδια τακτική ακολουθεί και ο εκπρόσωπος της ελλάσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο. Η επιφανειακή και άνευ πραγματικής αντιπολιτευτικής ουσίας στάση της ελλασονος αντιπολίτευσης σε τελευταίο θέμα που αφορούσε τον εκσυχρονισμό της ΔΕΥΑΚ ήταν χαρακτηριστική. Ναι στην κριτική, ναι στη σκληρή κριτική. Αλλά με επιχειρήματα και όχι για τις εντυπώσεις και την ιστορία. Δεν είναι τα πάντα style.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κολαουζίδη
1. Πίνετε νερό εμφιαλωμένο ή από το δίκτυο;
2. Σας κόβεται το νερό σπάνια ;
3. Διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι τελέσφορα έργα για την ύδρευση;
4. Έχετε παρακολουθήσει πολλές λογοδοσίες του σοφού μας δημάρχου όπου δίνονται αναλυτικά επίσημα στοιχεία για ζητήματα του δήμου;
5. Διαπιστώσατε ποτέ το επίπεδο δημοκρατίας (ύβρεις, έλλειψη παρρησίας κ.α.) της δημοτικής πλειοψηφίας του 51% έναντι της ελλάσονος αντιπολίτευσης του 7%;
6. Έχετε διαβάσει τις εναλλακτικές προτάσεις της μειοψηφίας για το νερό ; Αλλά μπορεί και όχι γιατί μάλλον "ενημερώνεστε" από το περιοδικό του δήμου μίκρας που κατάντησε πολυτελές διαφημιστικό φυλλάδιο του δημάρχου με τα χρήματα των δημοτικών τελών.
7. Τι είναι style κύριε Κολαουζίδη; Εμείς δεν έχουμε ζήσει καθόλου στο America για να γνωρίζουμε το ύφος και την ποιότητα της δημοκρατίας του κεφαλαίου που εσείς γνωρίσατε. Για ενημερώστε μας.

Γιωργος Κουλαουζιδης είπε...

Αν και δεν απαντάω σε ανώνυμους ή ανώνυμες (γιατί άραγε κρυβόμαστε πίσω από την ανωνυμία;)θα το κάνω.
1)Νερό πίνω από το δίκτυο.
2)Το νερό πράγματι κόβεται σπάνια.
3)Μάλιστα, μόλις πριν από 2-3 μέρες ολοκληρώθηκε η νέα δεξαμενή του Πλαγιαρίου - 500 κυβικών μέτρων.
4)Το σημείο αυτό περιλαμβάνει ειρωνικό σχόλιο για το Δήμαρχο και δε θα απαντήσω.
5)Όσο διαπίστωσα πραγματική αντιπολίτευση και όχι λόγια του αέρα ατεκμηρίωτα και χωρίς προτάσεις.
6)Σας παρακαλώ να μου πείτε τις προτάσεις σας τις οποίες κρατάτε ως επτασφράγιστο μυστικό. Δεν υπάρχουν ούτε στο Blog ούτε στην εφημερίδα σας. Σας πληροφορώ ότι μάλλον σε αντίθεση με σας ενημερώνομαι από μια πλειάδα μέσων. Μήπως κρίνεται τα αλλότρα εξ ιδίων;
7) Δυστυχώς η ειρωνεία σας είναι φτηνή. Αλλα ας είναι θα σας απαντήσω με μια φράση "Το ότι γεννήθηκα σε στάβλο δε με κάνει αυτόματα γάιδαρο". Αυτό για το σχόλιό σας περί ΗΠΑ. Τι είναι style; Είναι η ανούσια αντιπολίτευση που κάνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σας ευχαριστώ για το χώρο.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κολαουζίδη
Για το 1. σας συγχαίρω για τη γενναιότητά σας ή το επίπεδο της αγνοίας σας. Για το 2. μάλλον ζείτε σε άλλο δήμο. Για το 3. θα σας απαντήσω μόλις ο κ. δήμαρχος δώσει στοιχεία (απίθανο) για το κόστος κατασκευής της δεξαμενής, τους όρους ανάθεσης του έργου σε εργολάβο και τη μελέτη βάσει της οποίας αυτή η δεξαμενή καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης της ραγδαία αυξανόμενης πληθυσμιακά περιοχής μας. Βέβαια δε μας είπε ο κ. δήμαρχος το ουσιώδες :από που θα φέρει νερό για τις ανάγκες του δήμου; Για τα 4,5,6,7 υπεκφεύγετε γιατί αδυνατείτε να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα μέσα στο υπαλληλικό σας κέλυφος.
Καλή Ανάσταση κύριε Κολαουζίδη

Γιωργος Κουλαουζιδης είπε...

Βλέπω η ανωνυμία συνεχίζει να βολεύει. Όσο για το "υπαλληλικό κέλυφος" είχα προβλέψει την προσφυγή σε αυτόν τον ισχυρισμό εξ αρχής. Λυπάμαι γιατί δεν έχετε επιχειρήματα. Ας τα δούμε ένα ένα πάλι για να μην νομίζετε ότι υπεκφεύγω αλλά και για να φανεί είτε η δειλία σας είτε η σπέκουλα σας. Έχετε στοιχεία για την κακή ποιότητα του νερού; Αν ΝΑΙ τότε να τα δημοσιοποιήσετε και να αποδοθούν ευθύνες. Αν δεν έχετε τότε απλά είτε ΣΩΠΑΣΤΕ γιατί εκτείθεστε είτε ζητήστε στοιχεία από την αρμόδια υπάλληλο της ΔΕΥΑΚ. Εκτός αν συνωμοτικά διακινείτε τα στοιχεία στους φίλους σας. Ωραία αλληλεγγύη.
Το νερό στο Πλαγιάρι που εγώ μένω, κόβεται σπάνια. Αυτό το στοιχείο ισχύει φυσικά μόνο για τα τελευταία 2,5 χρόνια που διαμένω εδώ. Αλλά επειδή δε σας βολεύει η απάντηση καταφεύγετε πάλι σε ειρωνείες. Σας απαντάω και εγώ γιατί δεν κρύβω στοιχεία (όπως εσείς. Η δεξαμενή του Πλαγιαρίου έγινε με βάση μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ από όπου και χρηματοδοτήθηκε. Μπορείτε να το δείτε και στο διαδίκτυο αρκεί να ψάξετε για στοιχεία στο www.ypes.gr. Εκτός αν σας κουράζει η αντιπολίτευση με στοιχεία. Το έργο δημοπρατήθηκε σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τα δημόσια έργα με ανοιχτό διαγωνισμό με όρους δημοσιότητας και διαφάνειας που επιβάλλονται και ελέγχονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Από που θα φέρει νερό ο Δήμαρχος δεν ξέρω. Γιατί δε ρωτάτε τον ίδιο. Ας γίνει για παράδειγμα μια επερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο οπότε ο Δήμαρχος θα πρέπει να σας απαντήσει γραπτώς. Ξέρατε ότι υπάρχει αυτή η διαδικασία; Όμως επειδή πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει όλα τα στοιχεία προς το παρόν και μέχρι τη σύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΑΘ που θα αργήσει προγραμματίστηκαν νέες γεωτρήσεις στο Πλαγιάρι φέτος ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εκμετάλλευσης μιας υφιστάμενης γεώτρησης που προς το παρόν δεν τη χρησιμοποιεί ο Δήμος. Γι' αυτό εχουν δρομολογηθεί πάλι μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ και άλλα έργα υποδομής. Να τα βρείτε και να τα διαβάσετε. Επίσης έχω την αίσθηση ότι ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Ευρύτερης Περιοχής Μίκρας επίσης δρομολογεί έργα τεράστιας σημασίας για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αυξημένης ζήτησης, ιδιαίτερα μετά και την εφαρμογή του ΓΠΣ.
Στη διάθεσή σας και για δημόσιο διάλογο όταν ξεπεράσετε τα όποια σύνδρομα και συμπλέγματα σας δημιουργεί η "υπαλληλική" μου ιδιότητα.
Να μην ξεχάσω! Με λένε ΚΟΥΛΑΟΥΖΙΔΗ (το δις σφάλλειν....)

Γιωργος Κουλαουζιδης είπε...

EXPRESS SERVICE!

Σας βοηθάω ακόμη περισσότερο. Στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) κάντε "κλικ" στο εικονίδιο ΘΗΣΕΑΣ, μετά όταν εμφανιστεί ο κύκλος με τα 4 τεταρτημόρια, κάντε "κλικ" στα έργα που είναι σε εξέλιξη και στα ενταγμένα, επιλέξτε το Νομό Θεσσαλονίκης, και στη λίστα (αλφαβητική) που θα εμφανιστεί βρείτε τα έργα (η δεξαμενή είχε προϋπολογισμό περίπου 90.000 Ευρώ). Επίσης ενημερώστε τους εκπροσώπους σας στο Δ.Σ. ότι το Υπουργείο εξέδωσε απόφαση στης 21/3/2008 (φρέσκα νέα) σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων. Εκεί αν διαβάσετε θα δείτε το δικαιωμα για υποβολή γραπτών ερωτήσεων με υποχρέωση απάντηση εντός μηνός από τον Δήμαρχο (άρθρο 10, παράγραφος 8). Η απόφαση βρίσκεται στο ηλεκτρονικό γραφείο τύπου του Υπουργείου!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κουλαουζίδη
Μην σκέπτεστε με την τσέπη σας ! Ξέρετε πολύ καλά ότι οι τυπικές και θεσμοθετημένες διαδικασίες αναφοράς στις αρχές ή ελέγχου της εξουσίας που πολύ σωστά προβλέπονται από το νόμο έχουν χάσει το νόημά τους στο Δήμο Μίκρας όπου δήμαρχος και υπάλληλοι θεωρούν τσιφλίκι τους. Μη μας λέτε λοιπόν τι λέει ο νόμος, αλλά τι ο δημοκράτης μας δήμαρχος δίνει προς ενημέρωση.
Για το ζήτημα της δεξαμενής δεν είστε προσεκτικός. Μίλησα για μελέτη και για εργολάβο. Ποιος την έφτιαξε κύριε Κουλαουζίδη και πήρε τα χρήματα; Ποιες ήταν οι προσφορές για την κατασκευή του έργου; Βάσει ποιων μελετών φτάνει μια δεξαμενή 500 κυβ. μ. για έναν τόπο που στα επόμενα 10 χρόνια μπορεί να είναι σαν την Καλαμαριά;
Γράφετε σε κάποια αποστροφή του διατεταγμένου σας κειμένου "μέχρι τη σύνδεση με την ΕΥΑΘ". Αυτό το φωνάζουμε εδώ χρόνια, αλλά η διοίκηση του δήμου προτίμησε να σπαταλήσει τα εκατομμύρια από τις απαλλοτριώσεις οικοπέδων του δήμου, αντί να προετοιμάσει το δήμο με μελέτες και έργα ώστε να συνδεθούμε το ταχύτερο με το δίκτυο της ΕΥΑΘ. Δρομολόγησε μάλιστα διαδικασίες δανεισμού γιατί οι προϋπολογισμοί της αποδείχθηκαν επιμηθεϊκοί.
Κύριε Κουλαουζίδη, ελπίζω να συζητήσουμε και δια ζώσης δημοσίως, αν προσεγγίζετε κινήσεις πολιτών που με τα λίγα μέσα που εκ των ενόντων διαθέτουν παλεύουν για τα αυτονόητα.

Γιωργος Κουλαουζιδης είπε...

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει "σκέφτεσται με την τσέπη σας" ή "διατεταγμένη απάντηση". Πιθανόν προσπαθείτε να με εκνευρίσετε ή να με υποτιμήσετε. Λοιπόν τίποτα από τα δύο δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία γιατί απλά είστε ΑΝΩΝΥΜΟΣ. Βεβαίως και θα ήθελα να πάρω μέρος σε δημόσιο διάλογο. Θα περιμένω να με καλέσετε. Σας είπα ποιός έκανε τη μελέτη. Έχετε εμπειρία από δημόσια έργα; Μάλλον όχι. Γιατί αλλιώς είστε αφελής. Σημασία, αγαπητέ φίλε ή φίλη, έχει να γίνονται έργα. Η πολιτική όπως γνωρίζετε είναι η τέχνη του εφικτού. Από την άλλη έχω την αίσθηση ότι πάσχετε από σύνδρομο συνωμοσίας. Γι' αλλη μια φορά σας το λέω αν έχετε στοιχεία για απάτες ή ότι άλλο να τα δημοσιοποιήσετε αλλιώς ΣΙΩΠΗ!. Πάψτε απλά να αμολάτε γκαιμπαιλικού τύπου υπαινιγμούς. Αν φωνάζετε χρόνια για την ΕΥΑΘ τότε μάλλον δε φωνάζετε αποτελεσματικά. ΄Οσο για την άποψή σας για τους υπαλλήλους του Δήμου είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Ευτυχώς που τα blog είναι δημόσια και έτσι όλοι μπορούν να διαβάσουν τις απόψεις σας. Αλλά ίσως γι' αυτό κρύβεσετε πίσω από την ανωνυμία σας. Για το δε δανεισμό που αναφέρετε είναι καλύτερα οι πηγές σας να είναι πιο αξιόπιστες. Μάλλον έχετε μπερδευτεί άσχημα. Όποτε πάντως θελήσετε να αποκαλύψετε την ταυτότητά σας μπορώ να σας ενημερώσω αναλυτικά για ότι θέλετε.

Γιωργος Κουλαουζιδης είπε...

Και κάτι ακόμα, αφού διεκδικείτε τον τίτλο του "Προμηθέως" (ελπίζω όχι δεσμώτη!): 1) Ο εργολάβος που πήρε το έργο της δεξαμενής λέγεται Μακρής και η υπερ του κατοχύρωση έγινε με βάση την αρχή της μεγαλύτερης έκπτωσης, 2) Η δεξαμενή των 500 κ.μ. έγινε δίπλα (και συνδέθηκε) στις υφιστάμενες δεξαμενές των 500 και 250 κ.μ. που ήδη χρησιμοποιούνται για την υδροδότηση του Πλαγιαρίου. 3)Πραγματικά δε γνωρίζω γιατί ο μελετητής έκρινε ότι 500 κ.μ. είναι αρκετά. Δεν είναι της ειδικότητάς μου. Αλλά έχετε στοιχεία για το αντίθετο; Αν ΝΑΙ τότε να τα δημοσιοποιήσετε. Προτείνατε μήπως εσείς ή κάποιος άλλος τη κατασκευή μεγαλύτερης δεξαμενής και αυτό το αίτημα απορρίφθηκε; Επίσης ενδεχομένως να είστε πιο χρήσιμο μέλος της κοινωνίας μας αν προτείνετε, τα έργα που πρέπει να γίνουν αλλά και τους εργολάβους που εσείς εγκρίνετε να αναλαμβάνουν τα έργα στο Δήμο. Αυτό θα ήταν μια προσφορά. Από την άλλη ελπίζω κάποια στιγμή να αποκαλύψετε την ταυτότητά σας για να δούμε να μπορέσουν τα όσα λέτε να αποκτήσουν αξιοπιστία και εγκυρότητα. Ξεκαθαρίζω ότι συμμετέχω σε αυτόν τον μονο-διάλογο από ευγένεια και μόνο.