4 Φεβ 2008

Αγορά, προβληματική ή προβληματισμένη;


Γιάννης Καραγιαννόπουλος, Τρίλοφος

Με αφορμή την ίδρυση του «Επαγγελματικού Συλλόγου» του Δήμου Μίκρας, ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις για το παρόν και το μέλλον αυτής της ιδιαίτερης ομάδας συμπολιτών μας, που διάλεξαν αυτόν τον τόπο για την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Με την ελπίδα της δημιουργίας μιας αγοράς και εργασίας στον τόπο που διαβιούμε «ντόπιοι και μέτοικοι», αφού έκαναν μια αξιόλογη χρηματική και εργασιακή επένδυση, για τα δεδομένα της εποχής και του τόπου, αγωνίζονται καθημερινά να κάνουν τα όνειρά τους πράξη, δείχνοντας επαγγελματισμό, οξυδέρκεια, φιλότιμο και ζεστασιά μέσα από τις επιχειρήσεις τους.
Όμως, το τελευταίο διάστημα, είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης στα σχέδια και τα συμφέροντα των μικρομεσαίων στρωμάτων.
Πρώτον: Με ευκαιρία το νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικά ταμεία, βλέπουμε την αύξηση των εισφορών μας, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών μας. Με τη γενικότερη οικονομική-κοινωνική πολιτική του κράτους (φορολογικές επιβαρύνσεις, φόβος οικονομικής ύφεσης, απειλές για αυξήσεις ΦΠΑ και άλλα χαράτσια) φαίνεται ότι έχουμε περάσει σε μέρες οικονομικής ανέχειας, αστάθειας, πτώσης του τζίρου-κέρδους και μόνιμου τρόμου για αφανισμό των επιχειρήσεών μας.
Δεύτερον: Σαν συνέχεια των παραπάνω δυσκολιών αντιμετωπίζουμε και πιο απτά προβλήματα, όπως α) η ύπαρξη μεγάλων εμπορικών κέντρων σε πολύ κοντινή απόσταση από το Δήμο μας, τα οποία απορροφούν το 80-90% του τζίρου της αγοραστικής δύναμης της περιοχής μας, β) η ανύπαρκτη αίσθηση της αγοράς στους δρόμους του Δήμου μας και τα μηδαμινά προγράμματα στήριξής της από τους υπεύθυνους φορείς.
Η ύπαρξη δυναμικής και οργανωμένης αγοράς απαιτεί πεζοδρόμια, χώρους πάρκινγκ, επαρκή φωτισμό, πεζόδρομους, χώρους διαφήμισης, ενοίκια που να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των επιχειρηματιών κ.α.
Είναι καιρός, ο κλάδος των επαγγελματιών του Δήμου μας να οργανωθεί και μέσα από ένα δυναμικό-μαζικό σύλλογο να απαιτήσει από τις αρχές αυτού του τόπου κάποια στοιχειώδη έργα υποδομής, που θα βοηθήσουν τη λειτουργία της τοπικής αγοράς.
Κάποιες προτάσεις είναι:

  1. Να μην υπογραφεί από Νομάρχη και Δήμαρχο καμία άλλη άδεια για μεγάλο εμπορικό κέντρο, δεδομένου ότι υπάρχουν δημοσιεύματα και κινήσεις για άμεση λειτουργία δύο τουλάχιστον μεγάλων εμπορικών κέντρων στην περιοχή μας.
  2. Διαμόρφωση και αναβάθμιση της εμφάνισης, κατά προτεραιότητα, των κεντρικών δρόμων των χωριών. Δεν μπορεί κανείς να φτιάχνει όμορφα και ελκυστικά εμπορικά κέντρα και η εμφάνιση των κεντρικών δημόσιων χώρων στα χωριά μας να βρίσκεται στη σημερινή τριτοκοσμική κατάσταση.
  3. Λειτουργία χώρων διαφήμισης στις άκρες των οικισμών, έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι ακαλαίσθητες ταμπέλες από κολώνες, δένδρα και χωράφια.
  4. Δημιουργία οδηγού αγοράς (κατάλογος επαγγελματιών-καταστημάτων) που θα μοιραστεί δωρεάν σε όλα τα σπίτια του Δήμου από το σύλλογό μας.
  5. Καθιέρωση μιας μέρας το χρόνο ως ημέρας γιορτής της τοπικής αγοράς (με εκδηλώσεις, εκθέσεις, χάπενινγκ κλπ) που μπορεί να συνδιοργανωθεί και με άλλους φορείς (πολιτιστικούς συλλόγους κλπ).
  6. Τόνωση του τζίρου των επιχειρήσεων της περιοχής με αγορές από το Δήμο υλικών αναγκαίων για τη λειτουργία του.
  7. Μείωση και όχι άλλη αύξηση των δημοτικών τελών (πέρσι αύξηση 10% και φέτος 15%). Μείωση του κόστους διαφήμισης στο περιοδικό του Δήμου κλπ.