5 Φεβ 2008

Γιατί ένα νέο έντυπο ενημέρωσης και διαλόγου στο Δήμο Μίκρας;


Σημείωμα της Συντακτικής Επιτροπής

Μέσα στη γενικά προβληματική κατάσταση που επικρατεί στη διοίκηση και τις υπηρεσίες του Δήμου μας ο τομέας της ενημέρωσης δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
Το υπερπολυτελές «ενημερωτικό» περιοδικό που κυκλοφορεί με την ευθύνη της δημοτικής πλειοψηφίας είναι ένα έντυπο που με το περιεχόμενό του, όταν δεν είναι παντελώς αδιάφορο, άλλοτε προκαλεί ειρωνικά χαμόγελα και άλλοτε αισθήματα απογοήτευσης και οργής.
Χρηματοδότες της πολυέξοδης έκδοσης αυτού του «περιοδικού» είναι όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι πολίτες, γυναίκες και άνδρες που κατοικούν στο Δήμο Μίκρας.
Όμως, η δημοτική πλειοψηφία, που γενικά αντιλαμβάνεται το Δήμο σαν δικό της φέουδο, χρησιμοποιεί το έντυπο αυτό με τρόπο που προσβάλει τις στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές. Η δημοτική πλειοψηφία αλαζονικά επικαλείται σε κάθε της ενέργεια το ποσοστό του 51%, που συγκυριακά πήρε στις δημοτικές εκλογές, αλλά μεταχειρίζεται το ενημερωτικό έντυπο του Δήμου σαν να έχει ποσοστό 100%, φέρνοντας στο μυαλό μας αυταρχικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα του παρελθόντος.
Το «ενημερωτικό» περιοδικό του Δήμου χαρακτηρίζεται από πλήρη έλλειψη σεβασμού στις αντίθετες απόψεις και λειτουργεί ως μέσο προπαγανδιστικής προβολής των «επιτευγμάτων» της διοίκησης του Δήμου, εξαφανίζοντας πλήρως ή διαστρεβλώνοντας τις θέσεις και τη δραστηριότητα των αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων.
Το έντυπο αυτό έχει καταργήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της δημόσιας έκφρασης διαφορετικών απόψεων από μεμονωμένους πολίτες και συλλογικούς φορείς (δημοτικές παρατάξεις, σύλλογοι κλπ), δείχνοντας έτσι ότι η διοίκηση του Δήμου γράφει στα παλιά της παπούτσια αυτό που ονομάζουμε πολιτικό πολιτισμό. Οι μόνες απόψεις που έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις σελίδες του είναι όσες λιβανίζουν και κολακεύουν τον επικεφαλής της δημοτικής πλειοψηφίας και τους άμεσους συνεργάτες του.
Πρόσφατα στους απολογισμούς του Δημάρχου ακούσαμε ότι το «ενημερωτικό» περιοδικό του Δήμου δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις για την ενημέρωση των δημοτών !! και ότι η διοίκηση του Δήμου από τη νέα χρονιά σχεδιάζει να ενισχύσει τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό με την έκδοση σε πιο τακτική βάση ενός νέου περιοδικού ή εφημερίδας.
Για όλους αυτούς τους λόγους συγκροτήσαμε μια ομάδα πρωτοβουλίας αποτελούμενη από κατοίκους του Δήμου και αποφασίσαμε να δώσουμε στους συνδημότες μας τη δυνατότητα εναλλακτικής πληροφόρησης και δημοκρατικού διαλόγου μέσα από ένα νέο έντυπο, που οικονομικά θα στηρίζεται αποκλειστικά στους συντάκτες και τους φίλους του και θα τηρεί με σχολαστικότητα τη δημοκρατική δεοντολογία.
Το περιοδικό που κρατάτε στα χέρια σας με τίτλο «Κάτοικος Δήμου Μίκρας» είναι το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας για ένα έντυπο ενημέρωσης και διαλόγου, που ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στη συνεννόηση των ενεργών πολιτών αυτού του τόπου και θα λειτουργεί ως βήμα ελεύθερης έκφρασης απόψεων, κριτικής και αντίλογου σε κάθε δημοτική αρχή, προβάλλοντας παράλληλα απαντήσεις και λύσεις στα σοβαρά προβλήματα του Δήμου μας. Το περιοδικό είναι ανοικτό σε όποιον θέλει να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του και να πάρει μέρος στο διάλογο για τα προβλήματα του Δήμου μας επιλέγοντας να επικοινωνήσει μαζί μας τηλεφωνικά, με e-mail ή μέσω της δικτυακής διεύθυνσης http://katoikosmikras.blogspot.com/.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δώδεκα το βράδυ και λίγο πριν περάσω την γέφυρα της Καρδίας θυμήθηκα οτι πριν απο λιγες μέρες είχα παρι το κλειδί της ΤΘ μου. Ουτε καν ήξερα που είναι. Γύρισα πίσω και πήγα στο μέρος που μου είπαν "περιπου" οτι βρισκόταν. Κατέβηκα και την ανοιξα χωρίς να περιμένω να βρώ κατι μέσα, μονο και μόνο να την ανοιξω μια φορα (δεν ήμουν και πολυ φανατικος στην ιδέα της θυρίδας, αλλο μεγάλο θεμα) και "εκπληξη" ηταν γεμάτη απο διαφορα διαφημηστικα κτλ. Μεσα σε αυτά ήταν και το έντυπό σας. Λιτο, απλο, αλλα περιεκτικό και ενδιαφέρον. Να πώ την αμαρτία μου χαρηκα! Παντα μου αρεσε να διαβάζω έντυπα που αφορούν τον τόπο μου. Το ίδιο συνέβη και την πρώτη φορά με το έντυπο του δήμου αλλα μετα... απογοήτευση. Αυτό ίσως να διαφέρει γιατί γράφεται απο τους ίδιους τους κατοίκους. Εξού και η απλότητά του. Απλοί κάτοικοι ήμαστε και εσείς και εγώ. Ισως γιατί δεν αναφέρεται μονο σε "έργα" και "εκδήλώσεις" αλλα σε αγωνία αγάπη για αυτή την βούλα του χάρτη. Την ίδια αγάπη και αγωνία έχω και εγώ και λύπάμαι που δεν μπόρεσα να την δείξω ώς τώρα. Ϊσως γιατί νόμιζα πως μόνος του κάποιος δεν ακουγεται. Λάθος! Η πρωτοβουλία σας με κέντρισε. Και το κυριότερο μου έδωσε ένα βήμα όπου μπορώ να πω αυτά που με στενοχωρούν αλλα και αυτά που μου αρέσουν. Δεν ανοίκω σε καμία παράταξη και όυτε θέλω. Δεν θέλω να προπαγανδίσω τα κακώς κείμενα όυτε να προβοκάρω τα καλώς. Αλλωστε είμαι αυτό που που λένε οι τρείς πρώτες λέξεις του εντύπου σας. "Κατοικος Δήμου Μίκρας"
ΥΓ Σας ευχαριτώ για το χώρο