2 Νοε 2009

Με άλλο μάτι να δούμε τους αγρότες

Βασίλης Πατσάλας, Τρίλοφος

Οι Αγρότες είναι μια παραγωγική τάξη που βγάζει όλα τα αγαθά που τρώμε. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά κ.λ.π.

Οι πατεράδες μας αγρότες είχαν κάνει τότε έναν Αγροτικό Συνεταιρισμό και με πολύ κόπο κατάφεραν να κτίσουν δυο μεγάλα κτίρια σε οικόπεδα μέσα στο χωριό. Τα κτίρια αυτά τα χρησιμοποιούσαν για αποθήκες, δηλαδή αποθηκεύανε τα αγροτικά τους προϊόντα μέχρι να πουληθούν. Οι αποθήκες αυτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και σήμερα για τον ίδιο σκοπό.

Τα πράγματα όμως στον Τρίλοφο έχουν αλλάξει. Το χωριό μεγάλωσε, πυκνοκατοικήθηκε και τα κτίρια αυτά σαν αποθήκες δημιουργούν προβλήματα στην γειτονιά και στο περιβάλλον.

Τί πρέπει να γίνει λοιπόν;

Το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς είναι η συνεργασία του Συνεταιρισμού με τον Δήμο για να βρεθεί η καλύτερη λύση. Τα δύο αυτά μεγάλα και άνετα κτίρια να τα αξιοποιήσει ο Δήμος για να στεγάσει π.χ. όλες τις Υπηρεσίες που έχει, ή να δημιουργήσει διάφορες αίθουσες που έχει ανάγκη το χωριό και μας λείπουνε.

Στη συνέχεια ο Δήμος να βοηθήσει τον Συνεταιρισμό να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος έξω από το χωριό όπου να κτιστούν οι αποθήκες που θα εξυπηρετούν τους αγρότες μας και δεν θα δημιουργούν κανένα πρόβλημα.

Στον Συνεταιρισμό έγινε μία πρόταση από τον Μασούτη "Σειρά Μεγάλων Σούπερ Μάρκετ" να πάρει την αποθήκη που βρίσκεται κοντά στο Βενζινάδικο για δική του χρήση. Ο Συνεταιρισμός μ' αυτόν τον τρόπο λύνει το πρόβλημα του για τις αποθήκες που του χρειάζονται και παύει να βασανίζεται. Αρκετοί συνέταιροι όμως επιμένουν να βρεθεί τρόπος να πάρει τις αποθήκες ο Δήμος.

Πράγματι, το θέμα αυτό κουβεντιάστηκε πρόσφατα σε μια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία παρακολούθησα και ο ίδιος, και με χαρά άκουσα την απόφασή τους να πάρει ο Δήμος τις αποθήκες και να βοηθήσει τον Συνεταιρισμό για την ίδρυση Νέων Αποθηκών εκτός χωριού.

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να εκφράσω μία επιφύλαξη μου για την υλοποίηση της απόφασης αυτής, διότι και πριν από τέσσερα χρόνια είχε κουβεντιαστεί το ίδιο θέμα και δεν έγινε τίποτα στην πορεία. Εύχομαι να βρεθεί ικανοποιητική λύση προς όφελος και όλων των κατοίκων του χωριού.

Επί τη ευκαιρία θέλω να εκφράσω και ένα παράπονο που έχουν οι Αγρότες. Ο σιτοπαραγωγός για να σπείρει σιτάρι υποχρεώνεται να αγοράζει ένα μέρος του σπόρου, το οποίο χρεώνεται πέντε φορές ακριβότερα το κιλό. Ο Δήμος έχει βγάλει μια άδεια για αναπαραγωγή, είχε το δικαίωμα αυτό, και έτσι οι σιτοπαραγωγοί προμηθεύονταν τον σπόρο πολύ φθηνότερα. Για κάποιο λόγο όμως ο Δήμος το σταμάτησε. Ο Συνεταιρισμός ζήτησε την άδεια να κάνει την αναπαραγωγή μόνος του, ο Δήμος όμως προτίμησε να έχει την άδεια στο συρτάρι του, παρά να την παραχωρήσει στον Συνεταιρισμό.

Στην Συνεδρίαση που ανέφερα παραπάνω, ακούστηκε και μια άλλη πρόταση που έγινε προς το Δημοτικό Συμβούλιο και έχει πολύ ενδιαφέρον. Αν συνενωθούν οι Συνεταιρισμοί που βρίσκονται στα τέσσερα Διαμερίσματα του Δήμου, θα χρηματοδοτηθούν από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 100.000 ευρώ έκαστος και επί πλέον θα γίνουν και οι δρόμοι προς τις Αποθήκες του Συνεταιρισμού. Ας πάρει λοιπόν ο Δήμαρχος την πρωτοβουλία να κουβεντιάσει αυτή την περίπτωση με τα Συμβούλια των Συνεταιρισμών μήπως και επιτευχθεί αυτή η συνένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: