1 Νοε 2009

Η πρόταση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων

Το Δ.Σ .της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μίκρας

Στα 4 διαμερίσματα του Δ. Μίκρας λειτουργούν 9 Νηπιαγωγεία, 6 Δημοτικά, 3 Γυμνάσια και ένα Λύκειο.
Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που φοιτούν στα παραπάνω σχολεία είναι 2537 (2376). Στα νηπιαγωγεία φοιτούν 345 (348). Στα δημοτικά 1246 (1198). Στα γυμνάσια 573 (494). Στο λύκειο 373 (336). (Στις παρενθέσεις φαίνονται τα αντίστοιχα στοιχεία της σχολικής χρονιάς 2008-2009).
Η αναλυτική κατάσταση των μαθητών κατά βαθμίδα και μονάδα, φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Μαθητικό δυναμικό του Δ. Μίκρας την ακαδημαϊκή χρονιά 2009-2010

ΝηπιαγωγείαΔημοτικά
1ο Tριλόφου---260
2ο Tριλόφου120232
1ο Πλαγιαρίου130378
1ο Σχολαρίου30146
1ο Καρδίας65230
Σύνολο3451246
ΓυμνάσιαΛύκειο
1ο Τριλόφου232373
2ο Πλαγιαρίου-Σχολαρίου250---
3ο Καρδίας91---
Σύνολο573373

Τα παραπάνω στοιχεία και η προοπτική αύξησης του πληθυσμού στο Δήμο μας τα επόμενα χρόνια, καθιστούν αναγκαία την κάθετη ανάπτυξη των σχολικών μονάδων της α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.
Η Ένωση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δ. Μίκρας, έχοντας ως αφετηρία τη διαπίστωση αυτή, καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις:

Δημοτικό διαμέρισμα Σχολαρίου

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τίθεται θέμα λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του.
Στα πλαίσια της ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος, προτείνουμε την κατασκευή νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου ( συμβατικής κατασκευής) που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών στην περιοχή.
Η Ένωση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, θεωρεί ότι η προτεινόμενη λύση της Δημοτικής Αρχής ( προσθήκη 4 αιθουσών και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στον υφιστάμενο χώρο του σχολείου), περιορίζει ασφυκτικά τον αύλειο χώρο και δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Κάτω Σχολάρι.
Προτείνουμε το νέο Νηπιαγωγείο να παραδοθεί στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2009-2010.Έτσι θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να λειτουργήσει τη νέα σχολική χρονιά 2010-2011 αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, ώστε να χρησιμοποιηθούν προσωρινά οι αίθουσές του από το Δημοτικό Σχολείο.
Ταυτόχρονα χρειάζεται να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υλοποιηθεί μέσα σε δύο χρόνια η πρότασή μας για την κατασκευή του νέου σχολείου.
Παράλληλα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μίκρας να γίνει χαρακτηρισμός του χώρου για κατασκευή Γυμνασίου και Λυκείου στο Δημοτικό διαμέρισμα του Σχολαρίου.
Με τις παραπάνω προτάσεις, αξιοποιείται το ιστορικό σχολείο του Κ. Σχολαρίου ως πολιτιστικός χώρος και μετατρέπεται η αυλή του σε ένα πρότυπο πάρκο.

Δημοτικό διαμέρισμα Πλαγιαρίου

Η έγκριση της μελέτης για την κατασκευή του 2ου 12 θέσιου Δημοτικού Σχολείου δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την υλοποίηση του έργου.
Ο στόχος του οικείου Συλλόγου και της Ένωσης είναι το σχολείο να παραδοθεί για λειτουργία την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011.
Θεωρούμε αναγκαία την ίδρυση και κατασκευή 4ου Νηπιαγωγείου σε παρακείμενο χώρο στο υπ’αριθμό 547 αγροτεμάχιο, ώστε να εξυπηρετηθούν κατά κύριο λόγο οι γονείς που θα έχουν παιδιά και στο 2ο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο.
Με την κατασκευή των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης από το 3ο Νηπιαγωγείο, όλων των αιθουσών που σήμερα χρησιμοποιούνται από το Δημοτικό Σχολείο.
Μια τέτοια εξέλιξη αποδεσμεύει το Παλιό Δημοτικό Σχολείο, που προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκδηλώσεων για τους μαθητές και παράλληλα ως χώρος έκθεσης αρχειακού υλικού του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πλαγιαρίου.
Έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή είναι η ίδρυση και κατασκευή Γυμνασίου και Λυκείου στο 547 αγροτεμάχιο στην Αγελαδόστρατα.
Οι 2 παραπάνω σχολικές μονάδες αποδεσμεύουν το 2ο Γυμνάσιο ( Τρίλοφος) όπου φοιτούν οι μαθητές του Πλαγιαρίου και του Σχολαρίου και δημιουργούνται ικανοποιητικές συνθήκες φοίτησης στο σημερινό Λύκειο.

Δημοτικό διαμέρισμα Καρδίας

Δίχως καμμία καθυστέρηση να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νεοϊδρυμένου 3ου Γυμνασίου Μίκρας στην Καρδία. Προτείνουμε το νέο κτίριο να είναι 12θέσιο συμβατικής κατασκευής, σε χώρο 5 στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα στο καινούργιο Δημοτικό Σχολείο.
Στο 3ο Γυμνάσιο ( που άποψη προτεραιότητας προηγείται από το αντίστοιχο στο Σχολάρι) προτείνουμε τη φοίτηση και των μαθητών του Σχολαρίου.
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Γυμνάσιο της Καρδίας με επιείκεια μπορεί να χαρακτηρισθεί προσωρινή.
Μέλημα τόσο της προσωρινής Διοικούσας επιτροπής των Γονέων όσο και της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων, πρέπει να είναι η αποπεράτωση των 3 προκάτ αιθουσών στην αυλή του σχολείου και η αξιοποίηση του διπλανού οικοπέδου ως αύλειος χώρος και χώρος για το μάθημα της γυμναστικής.
Στα πλαίσια της εκτίμησής μας για κάθετη ανάπτυξη των σχολικών μονάδων, θεωρούμε αναγκαία την ίδρυση και κατασκευή Λυκείου στην περιοχή της Καρδίας, όπου θα φοιτούν και οι μαθητές του Σχολαρίου.
Με τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Συλλόγων Γονέων και των εκπαιδευτικών φορέων, να γίνει ο χαρακτηρισμός του χώρου που θα κατασκευασθεί το νέο Λύκειο και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου.

Τρίλοφος

Μετά την κατασκευή του Γυμνασίου στο Πλαγιάρι, το 2ο Γυμνάσιο να χρησιμοποιηθεί ως 3ο Δημοτικό Σχολείο Τριλόφου ή πιθανά για τις ανάγκες των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Είναι αναγκαίο να κατασκευασθούν 2 νέα Νηπιαγωγεία στον οικιστικό ιστό της περιοχής, ώστε να εξυπηρετούνται τόσο οι γονείς όσο και τα νήπια που κατοικούν σε μακρινή απόσταση από το χώρο που βρίσκονται σήμερα τα Νηπιαγωγεία.
Το 2ο 12θέσιο Λύκειο στη θέση Βλάχος, μετά τη δημιουργία των 2 Λυκείων που προτείνουμε στην Καρδία και στο Πλαγιάρι, να εξυπηρετεί κυρίως τους μαθητές του Τριλόφου.
Το σημερινό Λύκειο να αξιοποιηθεί από το 1ο Γυμνάσιο, για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών τόσο σε αίθουσες διδασκαλίας, όσο και σε χώρους απαραίτητους ( εργαστήρια, βιβλιοθήκη κ.α.) στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Θέμα ασφάλειας για τους μαθητές μας αποτελεί ο ακατάλληλος προαύλειος χώρος του Λυκείου και του 1ου Γυμνασίου. Η διαμόρφωση της αυλής των δυο σχολικών μονάδων, έχει απασχολήσει τόσο τους μαθητές όσο και τη Δημοτική Αρχή και τους εκπαιδευτικούς φορείς επανειλλημένα.
Η Ένωση των Γονέων βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τη διεκδίκηση του παραπάνω αιτήματος και εκτιμά ότι παραπέρα καθυστέρηση της αποπεράτωσης του έργου, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την εκπαιδευτική κοινότητα. Το έργο πρέπει να παραδοθεί στα Σχολεία, με την έναρξη των μαθημάτων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την όποια καθυστέρηση και σε ότι αφορά στην ανάπλαση-διαμόρφωση του αύλειου χώρου του 2ου Γυμνασίου Μίκρας. Θεωρούμε απαραίτητο το έργο να παραδοθεί στους μαθητές τουλάχιστο μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2010-2011.

Οι νέες σχολικές μονάδες ( Δημοτικό Σχολείο Καρδίας και 2ο Δημοτικό Τριλόφου) που παραδόθηκαν στους μαθητές, ικανοποιούν σε σημαντικό βαθμό τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Κατά τη γνώμη μας όμως παρουσιάζουν δύο σημαντικές αδυναμίες. Την έλλειψη γυμναστηρίου και την μικρών διαστάσεων αίθουσα εκδηλώσεων.
Στις νέες σχολικές μονάδες που προτείνουμε να γίνουν, κρίνουμε απαραίτητο να υπάρχει τόσο το γυμναστήριο όσο και αίθουσα εκδηλώσεων που να πληρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κάλυψη των δραστηριοτήτων των παιδιών μας.

Συχνά τα σχολεία του Δήμου μας κακοποιούνται από τους νέους της περιοχής. Στην πλειονότητά τους είναι μαθητές,δικά μας παιδιά, που επιδιώκουν να εκφράσουν την αντίθεση και τη διαμαρτυρία τους στα ¨κοινωνικά πράγματα¨ με παράδοξους κατά εμάς τρόπους.
Η Ένωση των Γονέων σέβεται τις ανησυχίες των νέων και στηρίζει κάθε θετική έκφρασή τους. Θεωρεί όμως ότι η κακοποίηση των σχολικών μονάδων, αδικεί τις προθέσεις τους και επιβαρύνει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών και γενικότερα κοινωνικών προβλημάτων.
Θέλουμε τα σχολεία μας να παραμείνουν ανοιχτά στους νέους και στην κοινωνία γενικότερα. Να αποτελούν χώρους έκφρασης και δημιουργίας των νέων ανθρώπων. Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους μαθητές και τις μαθητικές τους κοινότητες να οργανώσουν τις δραστηριότητές τους στο χώρο των σχολείων και να φροντίσουν τους δικούς τους χώρους.
Η φύλαξη και η επιστασία(συντήρηση) των σχολικών μονάδων να ανατεθεί σε μόνιμο προσωπικό με την ευθύνη των σχολικών επιτροπών και με απαραίτητη προϋπόθεση τη χορήγηση κρατικών κονδυλίων.
Να θεσμοθετηθεί η μόνιμη απασχόληση (διορισμός) ψυχολόγου στα σχολεία, με ευθύνη του Υπ. Παιδείας.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται ριζική λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων. Το προσωπικό καθαριότητας των σχολικών μονάδων καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να ανταποκριθεί στο έργο του. Χρειάζεται επομένως να επεκταθεί ο θεσμός της μονιμότητάς τους στα σχολεία με την πρόσληψη και άλλων υπαλλήλων.
Ειδικότερα αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε το προσωπικό που εργάζεται με σύμβαση έργου και αμοίβεται στις μέρες μας, με 45 ευρώ μηνιαίως για κάθε αίθουσα. Αυτό το καθεστώς αναγκάζει αρκετούς Συλλόγους Γονέων να υποστηρίζουν οικονομικά τους εργαζόμενους της καθαριότητας, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά τους.
Η Ένωση των Συλλόγων Γονέων θεωρεί αναγκαία, την καθημερινή 8ωρη παρουσία του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία και επομένως τη μόνιμη πρόσληψή τους .Η πρότασή μας αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα εξαιτίας της νέας γρίπης.

Είναι αυτονόητο ότι οι παραπάνω προτάσεις μας μπορούν να υλοποιηθούν, με μία αύξηση των δαπανών για την παιδεία, που θα αποτελεί τουλάχιστο το 5% του ΑΕΠ.
Τα παιδιά μας αξίζουν μιας καλύτερης αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Μακριά από τη λογική των μπαλωμάτων, των προσωρινών, εύκολων αλλά και αναποτελεσματικών λύσεων.
Σήμερα που θα έπρεπε εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ,να προγραμματίζουμε και να οργανώνουμε μια υψηλού επιπέδου λειτουργία των σχολείων μας, αγωνιζόμαστε για να εξασφαλίσουμε απλά ένα “σχολικό κεραμίδι” πάνω από τα κεφάλια των παιδιών μας.
Η Ένωσή μας καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εκπαιδευτικούς ,τους μαθητές και τους γονείς με τις πράξεις τους και την αποφασιστικότητά τους, να κάνουμε πραγματικότητα το άλλο Σχολείο, που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας και η κοινωνία.

Το Δ.Σ .της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μίκρας

Λάμπρος Αναστασιάδης Πρόεδρος Μάκης Αναστασιάδης Μέλος
Χρήστος Σάρρας Αντιπρόεδρος Χρήστος Μαικίδης Μέλος
Δήμητρα Κερεφιάδου Γραμματέας Θόδωρος Πάλλας Μέλος
Κατερίνα Κατιγκά Σκυλίτση Ταμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: