6 Μαΐ 2009

Οι αναγνώστες μάς γράφουν

Από αναγνώστη λάβαμε την επιστολή που δημοσιεύουμε παρακάτω σχετικά με το άρθρο Εκκλησίες + Μεγάφωνα = Ηχορρύπανση που δημοσιεύτηκε στο 3ο τεύχος.
Πιστοί στις αρχές για διάλογο που διατυπώσαμε από το 2ο τεύχος του “Κάτοικου”, την δημοσιεύουμε ολόκληρη.


Αξιότιμε κ. Διευθυντά
Ελογιμώτατοι κ. Καθηγηταί

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Διάβασα την εφημερίδα σας, "Κάτοικος Δήμου Μίκρας". Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε την ευκαιρία να κάνουμε ένα διάλογο, που σίγουρα θα είναι για το καλό του τόπου μας. Διάβασα και θα ήθελα να σχολιάσω το "Εκκλησίες + Μεγάφωνα = Ηχορύπανση" του Τάσου Αναστόπουλου, από το Πλαγιάρι.
Αγαπητέ Τάσο επειδή συμβαίνη να είμαι βοηθός Ψάλτου θα ήθελα να σε βοηθήσω να δης για ποιο λόγο πρέπει να κτυπούμε τις καμπάνες. Όταν ήταν ο Καιρός να γίνη ο Κατακλυσμός ο Νώε κτυπούσε το τάλαντο και καλούσε όλα τα ζεύγη ζώων να μπουν μέσα στην Κιβωτό, όσα μπήκαν μέσα σώθηκαν ενώ όσα έμειναν έξω πνίγηκαν. Έτσι και τώρα κτυπώντας οι Ιερείς τις Καμπάνες της Εκκλησίας καλούν τον κόσμο να μπη μέσα στην Εκκλησία για να σωθή από τον Κατακλυσμό της Αμαρτίας. Γιατί λέγει ο Άγιος Κυπριανός "Έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχη σωτηρία". Έτσι λοιπόν παληκάρι μου να μην παραπονιέσαι γιατί κτυπούν οι Καμπάνες, οι Καμπάνες πρέπει να κτυπάν για να μας ξυπνήσουν από τον ύπνο του θανάτου, γιατί δεν βλέπεις το κακό πώς έχει πλημμυρίσει τον κόσμο, την Οικονομική Κρίση που έχουμε, πώς θα τα ξεπεράσουμε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας; Με τις συναυλίες, τα Μπαράκια, τα Μπαρ και τις Καφετέριες; Γιατί μήπως εκεί δεν υπάρχει Ηχορύπανση; 100-120 Ντεσιμπέλ; Καλά τώρα που είναι Χειμώνας και περιορίζεται κάπως, το καλοκαίρι μήπως δεν παίζουν μέρα και νύχτα; Δεν μας φταίνε οι καμπάνες αλλά καλύτερα να πούμε φταίμε όλοι μας που με την αδιαφορία μας αφήνουμε κάθε κακοποιό να κάνη την Δουλειά του. Στο Πλαγιάρι συγκεκριμένα πήγαν με Γερανό και σήκωσαν ολόκληρο Μηχάνημα Τραπέζης χωρίς να τους εμποδίση κανένας!... Επίσης έβαλαν στους υπονόμους απ' όπου περνούν τα νερά της βροχής Σχάρες που επάνω ανάγλυφα υπάρχουν Σταυροί! Πήγαινε να το διαπιστώσης και μόνος σου (είναι στον κεντρικό δρόμο Πλαγιαρίου-Τριλόφου, μέχρι το ρέμα, στα σύνορα των δύο χωριών). Ποιος διαμαρτυρήθηκε που καταπατείται ο Τίμιος Σταυρός; Εδώ στο χωριό μας (τον Τρίλοφο) η Κεντρική Πλατεία ονομαζόταν "ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ" και τώρα την ονόμασαν "Πλατεία Δημαρχείου". Ποιος διαμαρτυρήθηκε; Στην Αγία Κυριακή συχνά βρίσκουμε σύριγγες, βαμβάκια. Στο Αγίασμα βρήκαμε παλαιότερα αποτσίγαρα, στην Αυλή κοντά στην πόρτα βρήκαμε πολλές Ακαθαρσίες και Βρωμιές. Μια φορά έσπασαν τα τζάμια. Τα ίδια έκαναν και στα μνήματα, έσπασαν καντηλέρια και καντήλες, έριξαν θυμιατήρια, πέταξαν Σταυρούς και έσπασαν τον ξύλινο Σταυρό, στην Αγία Κυριακή, και κανένας δεν διαμαρτύρεται, λοιπόν μόνο για τα μικρά και τα ασήμαντα να διαμαρτυρόμαστε; Και τα Μεγάλα και τα σπουδαία π.χ. να βρίσκουμε Ιερά βιβλία και βίους Αγίων στον κάδο των σκουπιδιών μέχρι και Εικονοστάσι!!!

Αλλά αν ο Άνθρωπος δεν σέβεται τον Θεό και τους Αγίους τότε πώς θα σεβαστή τον Άνθρωπο; Και ποιος είναι ο Σκοπός της ζωής του Ανθρώπου; Αν δεν είναι να γίνη Άγιος ή δίκαιος, να ομοιάση με τον Θεόν; "Δια των Αγίων Μυστηρίων και των Αγίων Αρετών" († Αρχ. ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΠΟΠΟΒΙΤΣ) γιατί στις Μέρες μας κυριαρχή "το Ανόητον, το άσκοπο και το Παράλογο;" και φθάσαμε στο θλιβερό φαινόμενο να μιλάμε την ίδια Γλώσσα και να (μην) μπορούμε να καταλαβαίνουμε ο ένας τον Άλλον. Αυτό κατόρθωσαν οι Δαίμονες, να δημιουργήσουν έναν άλλο Πύργο της Βαβέλ, άλλο Λαβύρινθο = το ΙΝΤΕΡΝΕΤ και την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και με την εικόνα του θηρίου W.W.W.=το ΙΝΤΕΡΝΕΤ έφεραν οι Δαίμονες την ομαδική Παράκρουση και φθάσαμε σ' αυτό το θλιβερό κατάντημα. Καλό θα είναι να έχουμε καλή Μετάνοια, να επιστρέψουμε σαν τον Άσωτο Υιό και σαν τους Νινευΐτες που έφτασε ο Προφήτης Ιωνάς να τους πη ότι "Σε τρεις 3 ημέρες και η Νινευή καταστραφήσετε". Και ο Σοφός Βασιλιάς είπε Ας Μετανοήσουμε γιατί ποιος ξέρη αν ο Θεός δεν μας λυπηθή και να μην χαθούμε; Έτσι κι έγινε, η καλή τους Μετάνοια έφερε την σωτηρία.

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
Δημήτρης




Απάντηση:
Φαίνεται ότι κρίνετε εκ των ιδίων τα αλλότρια. Πώς είστε βέβαιος ότι οι συνδημότες σας και συνδημότες μας συμμερίζονται την άποψή που διατυπώνετε πως έρχεται ο “Κατακλυσμός της Αμαρτίας”; Τι θα γινόταν αν ο κάθε αυτόκλητος σωτήρας αποφάσιζε να μπει με το έτσι θέλω στα αυτιά των διπλανών του για να τους φέρει με το στανιό στο δρόμο του όποιου Θεού αυτός πιστεύει; Έχετε ακούσει ποτέ να μιλάνε για σεβασμό του πλησίον; Μήπως εντέλει τα χάλια μας (που κάποια επισημαίνετε κι εσείς) προέρχονται ακριβώς επειδή ο καθένας φροντίζει εγωιστικά μόνο για την δική του σωτηρία, για τα καλά και συμφέροντα της ψυχής του, για την βολή του, και αδιαφορεί για τους άλλους και για τα κοινά;

Η Συντακτική Ομάδα

4 σχόλια:

ΤΕΝΙΑ είπε...

Ο κ. Δημήτρης απλά ανέφερε τον λόγο για τον οποίο χτυπούν οι καμπάνες όταν πραγματοποιείται κάποιο μυστήριο στην εκκλησία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενοχλεί ένας ήχος που διαρκεί μόλις μερικά λεπτά! Με το χτύπημα της καμπάνας δεν εξαναγκάζεται κανείς να προσέλθει στην εκκλησία είναι μια απλή πρόσκληση για όσους θέλουν να το κάνουν. Αν διαβάζατε περισσότερο προσεκτικά την επιστολή του κ. Δημήτρη θα αντιλαμβανόσασταν πως αναφέρθηκε στην Κιβωτό απλά και μόνο για να κάνει έναν παραλληλισμό. Αδυνατώ να εντοπίσω σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκεται ο εγωισμός αυτής της πράξης. Ο καθένας μπορεί να πιστέψει σε ότι θέλει (αν πιστεύει κάπου) στο κάτω κάτω ο ίδιος ο Χριστός είπε πως είμαστε ελεύθεροι ΑΝ το επιθυμούμαι να τον ακολουθήσουμε. Επομένως σε ποια καταπάτηση της ελευθερίας σας απευθύνεστε;;;; Έχετε σκεφτεί το αντίθετο; Πως δηλαδή καταπατιέται η ελευθερία κάποιων ατόμων όταν τους απαγορεύεται να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις απόψεις τους; Αν δεν κάνω λάθος το σύνταγμα μας αναφέρει πως η ελευθερία κάποιου ατόμου σταματά όταν ξεκινά η ελευθερία του συνανθρώπου του. Πείτε μου λοιπόν ποια ελευθερία σας ακριβώς καταπατιέται με τον χτύπο της καμπάνας; Μήπως χαλάει ο ύπνος σας; Ίσως τότε θα πρέπει να σκεφτείτε πως το ίδιο συμβαίνει σε όσους δεν επιθυμούν να βρίσκονται σε κάποιο μπαρ στις 11 το βράδυ αλλά εντούτοις αναγκάζονται να ανεχτούν την ηχορύπανση που προκαλούν τα ντεσιμπέλ αυτών των χώρων. Ποια περίπτωση είναι περισσότερη εγωιστική;;; Μια τελευταία απορία θα ήθελα να διατυπώσω: Γιατί δημιουργείται τόση αναστάτωση και εκνευρισμός στο άκουσμα μιας άποψης που έχει να κάνει με την Ορθοδοξία;

χάρης παπ. είπε...

Ναι, οι τρόποι με τους οποίους κάποιοι ιερείς ή λαϊκοί εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό "συναίσθημα" ή την πίστη των συνανθρώπων τους είναι αξιοκατάκριτο και καταδικαστέο. Ωστόσο, ας μείνουμε μακριά από αφορισμούς και ας αναδείξουμε τις "αιρετικές" προς την κυρίαρχη λογική των καρεκλοκένταυρων της ιεραρχίας φωνές που καταπνίγονται.

ΤΕΝΙΑ είπε...

Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιοι ιερείς. Δεν νομίζω πως κάνουν κανέναν μας υπερήφανο οι πράξεις τους. Είναι κανόνας το ότι οι εξουσία οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει διαφθείρει τον άνθρωπο. Είναι όμως επιπόλαιο να κατακρίνονται οι ιερείς στο σύνολο τους και να ισοπεδώνονται οι αξίες και τα πιστεύω μιας πίστης επειδή ένα μέρος του ιερατείου δεν ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε στις υποχρεώσεις του και καταπατά τις αρχές που θα έπρεπε να υπηρετεί. Γιατί δεν αναφέρει κανείς ως πρότυπο τους ιερείς που κάνουν θεάρεστο έργο και αποτελεί παράδειγμα η ζωή τους;;; Αυτούς τους ανθρώπους δυστυχώς δεν θα τους δούμε ποτέ σε θέση εξουσίας επειδή επέλεξαν να φορέσουν το ράσο για να υπηρετήσουν εμάς και τις ιερές ιδέες τους. Είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμαι και να γενικεύουμε καταστάσεις για να κρύψουμε τις δικές μας αδυναμίες και υποσυνείδητες ενοχές.
Η απάντηση μου παραπάνω απευθυνόταν στην συντακτική ομάδα για το άρθρο περί «ηχορύπανσης» του ήχου της καμπάνας. Το θέμα που άνοιξες Χάρη είναι τελείως διαφορετικό και χωράει μεγάλη συζήτηση. Το ότι πιάνεσαι από κάτι άσχετο για να παρουσιάσεις τις κατηγορίες σου προδίδει την πίκρα σου. Λυπάμαι.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Κυρία Τένια,
σέβομαι την άποψή σας και εκτιμώ αφάνταστα τους ανώνυμους και μη προβεβλημένους ιερωμένους που ασκούν το θρησκευτικό τους λειτούργημα με πίστη και αφοσίωση στον άνθρωπο.
Τι σχέση έχουν αυτοί, όμως, με τις ηλεκρονικές καμπανοκρουσίες -που σημειωτέον απαγορεύονται από τον Νόμο-, με τα επί πληρωμή πάρκιγκ στα πεζοδρόμια των εκκλησιών (φαντάζομαι θα τα είδατε στον Αγ.Αθανάσιο Τριλόφου), με τα πανέρια εμπορευμάτων στους πρόναους των μοναστηριών, με τον 'φόρο' των ενοριών στις Μητροπόλεις, με τον αποκλεισμό του δημόσιου δρόμου από παράνομη ΜΗ εκκλησία (στον δρόμο προς Περαία) που έχει από εικοσιπενταετίας κριθεί κατεδαφιστέα, με τους 'ξενώνες' άλλης Μητρόπολης στον Τρίλοφο, με τον δίσκο να περνάει γύρω-γύρω την ιερή στιγμή της κηδείας του Χριστού κατά τον Επιτάφιο, με τις τεράστιες ΑγιαΣοφιές με χρυσά καντήλια και Λουδοβίκειους πολυελαίους, με τα μπαξίσια στα νεκροταφεία και και και;
Αυτά κατακρίνουμε, και μη στέκεστε μόνο στον θόρυβο από τις ηλεκτρονικές καμπάνες. Αν ο Χριστός ξανακατέβει στη γη, θα ξαναπάρει τον βούρδουλα για να (ξανα)τσακίσει τους εμπόρους που παριστάνουν τους εκπροσώπους του και διαλαλούν το εμπόρευμα με ηλεκτρονικές ντουντούκες δίκην πλανόδιου μανάβη. Έλεος πια! Ας ξαναβρούμε την ταπεινότητα και τη σεμνότητα που η Χριστιανική θρησκεία επιτάσσει και ας θυμόσουμε πια ΟΛΟΙ με τον εκφυλισμό της. Πιστεύουμε δεν πιστεύουμε.