6 Μαΐ 2009

Η ιστορία συνεχίζεται

Βασίλης Πατσάλας, Τρίλοφος

Παλιότερα στον Τρίλοφο, όταν οι πιστοί της εκκλησίας αποφασίζανε να κάνουν τη διαθήκη τους, μοιράζανε τα κτήματά τους όχι μόνο στα τέσσερα π.χ. παιδιά που είχανε αλλά στα πέντε, γιατί θεωρούσαν την εκκλησία ως πέμπτο παιδί τους. Γι’ αυτό σήμερα η εκκλησία μας έχει τόσα πολλά κτήματα.
Οι αδελφοί Γιαννούδη ήταν εργένηδες και είχανε ένα κτήμα πέντε στρέμματα οικόπεδο, εκεί που είναι ο ανεμόμυλος. Μια μέρα οι αδελφοί Γιαννούδη πέρασαν από το κοινοτικό κατάστημα και στην κουβέντα που κάναμε τους ρωτήσαμε εάν είχαν πρόθεση να αξιοποιήσουν το κτήμα. Η απάντησή τους ήταν: εμείς δεν θα το αξιοποιήσουμε θα το δώσουμε όμως να το αξιοποιήσει η κοινότητα. Εμείς αρχίσαμε να κάνουμε όνειρα και λέγαμε, ένα μέρος να μεγαλώσουμε την αυλή του δημοτικού σχολείου και το υπόλοιπο, άλλοι λέγανε να γίνει πάρκο και άλλοι να γίνουν σχολεία. Μείναμε όμως με τα όνειρα.
Ένα πρωί, με μεγάλη μας έκπληξη, είδαμε να αρχίζουν να κτίζονται στο οικόπεδο τα κτίρια που υπάρχουν σήμερα. Η εκκλησία μιας ενορίας της Θεσσαλονίκης βρήκε τον τρόπο και κατάφερε να πάρει αυτή το όμορφο αυτό οικόπεδο.
Ένα άλλο κομμάτι από δημότισσα Τριλόφου δόθηκε σε μοναστήρι. Είναι το κομμάτι κάτω στο μηδέν πηγαίνοντας στο δήμο Θερμαϊκού εκεί που είναι η εκκλησία μέσα στο δρόμο. Ο δήμος μας καλό θα ήταν να κάνει κάποιες προσπάθειες να φύγει η εκκλησία μέσα από το δρόμο για να αποφεύγονται τα ατυχήματα.
Στην τοποθεσία Τσουρτμένη ο Παπαγιώργης αγόρασε ένα κτήμα τεσσάρων στρεμμάτων για να κάνει μια αποθήκη. Η αποθήκη όμως έγινε εκκλησία και στη συνέχεια κτίστηκαν και ξενώνες. Η περίφραξη όμως αυτού του κτήματος περιλαμβάνει περίπου πέντε στρέμματα δημοτικής έκτασης. Παρακαλούμε ας το ερευνήσει ο δήμος μας.
Καθημερινά πάρα πολλά αυτοκίνητα σταθμεύουν γύρω από το δημοτικό κατάστημα. Μια εικόνα πάρα πολύ άσχημη. Μήπως ήταν λάθος που δίπλα από το ΚΑΠΗ έγινε παιδική χαρά και όχι ένα μεγάλο παρκινγκ;
Το κτήμα του Σαμαρά που είναι απέναντι από το δημαρχείο πρέπει να απαλλοτριωθεί όπως και το κομμάτι που είναι πίσω από το ΚΑΠΗ, ακόμη και του Πάνου που είναι απέναντι από το πάρκο Ρωμέικο. Όταν λέμε να απαλλοτριωθούν εννοούμε να γίνει ανταλλαγή με δημοτικά κτήματα.
Απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής προς το Πλαγιάρι υπάρχει ένας δημοτικός χώρος περισσότερα από πενήντα στρέμματα. Πόσο όμορφο θα ήταν και πόσο ωφέλιμο για τους δημότες μας να αξιοποιηθεί και να γίνει ένας χώρος αναψυχής, όπως πχ είναι ο χώρος στο φράγμα της Θέρμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: