6 Μαΐ 2009

Γράμμα από μια καθηγήτρια προς τους τελειόφοιτους Λυκείου και όχι μόνο!

Βασιλειάδου Σοφία

Αναρωτιέμαι μαζί σας , τώρα που κλείνει ένας κύκλος της ζωής σας, τι σας πρόσφεραν τα τρία χρόνια του Λυκείου και από τι σας στέρησαν.
Διάβασμα, εντατικοποίηση, άγχος και συναισθηματική φόρτιση, σκληρή δουλειά με επιβράβευση μια θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ και ένα αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον.
Επιπλέον το άγχος των περισσότερων γονιών να εξασφαλίσουν τα υπέρογκα , για μια μέση οικογένεια , χρηματικά ποσά των φροντιστηρίων, αφού το σχολείο και η πρόσθετη διδακτική στήριξη απαξιώνονται συστηματικά και μάλλον σκόπιμα.
Σας κλέψαμε την εφηβεία. Δεν σας αφήσαμε να ασχοληθείτε με αυτά που θα θέλατε.
Δεν σας αφήσαμε να εκπληρώσετε εφηβικές σας επιθυμίες, να χαρείτε τη συντροφιά των φίλων σας, ένα πολιτιστικό γεγονός, να προβληματιστείτε για κάτι άλλο πέρα από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Να αναδείξετε κάποιες ιδιαίτερες κλήσεις σας που θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα ζωή σας. Δεν το θέλαμε αλλά πιστεύαμε εμείς οι οι καθηγητές σας και οι γονείς σας ότι ήταν για το δικό σας καλό. Ναι γιατί και εμείς βρισκόμαστε στις ίδιες συμπληγάδες και κρίναμε ότι οφείλαμε να σας προετοιμάσουμε για μια κοινωνία, όπως η σημερινή, σκληρή, ανταγωνιστική, απαιτητική, χωρίς περίσσιους συναισθηματισμούς.
Και έπειτα ήλθε ο ξεσηκωμός του Δεκεμβρίου. Ξέσπασμα οργής και αγανάκτησης. Απολίτικο το είπαν κάποιοι, με έντονα στοιχεία αναρχισμού. Μπορεί μπροστά στις κάμερες να μην μπορούσατε να δικαιολογήσετε τις πράξεις σας με όρους πολιτικής. Εμείς όμως ξέραμε γιατί το κάνατε. Και στο Υπουργείο Παιδείας το ξέρανε. Ανυσήχησαν, ανησύχησε το κατεστημένο όλης της Ευρώπης. Και αναγκαστήκαν να προτείνουν διάλογο για την παιδεία, αναθεώρηση του θεσμού των πανελληνίων. Ένα στημένο διάλογο με προαποφασισμένο το περιεχόμενο και τις κατευθύνσεις ,είπαν πολλοί (κόμματα, ΟΛΜΕ,..). Μάλλον έχουν δίκαιο. Γιαυτό και εμείς , εσείς πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε μικρές και μεγάλες μάχες για μια καλύτερη παιδεία. Αλλά συμφωνούμε ή όχι με το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα δεν πρέπει να μείνουμε έξω από το παιχνίδι Προβληματισμός λοιπόν αλλά και διάβασμα, έστω κι αν είναι ένα διάβασμα ανούσιο, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα με μόνη αμοιβή ένα εισιτήριο προς την τριτοβάθμια.
Εμείς οι μεγαλύτεροι, οι περισσότεροι , χάσαμε τα οράματα μας, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της ουσιαστικής δημοκρατίας ή τα κρύψαμε κάπου βαθειά μέσα μας. Εσείς είστε νέοι, έχετε όλη τη ζωή μπροστά σας. Βάλτε στόχους μην την εξευτελίσετε. Αγωνιστείτε για να γίνει το όραμα πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: