6 Μαΐ 2009

STAGE: Ο δήμος Μίκρας προωθεί την φθηνή και ανασφάλιστη εργασία

Τάσος Αναστόπουλος, Πλαγιάρι

Η έλλειψη σαφούς πολιτικού στίγματος είναι ένα αυτονόητο και θεμιτό χαρακτηριστικό σε πολλές δημοτικές παρατάξεις συνεργασίας υπερκομματικού χαρακτήρα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως, όταν οι παρατάξεις αυτές συγκροτούνται χωρίς δεσμευτικές προγραμματικές αρχές, χωρίς εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες και με κύριο, αν όχι μοναδικό, στόχο την κατάληψη της διοίκησης των δήμων και τη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων χωρίς γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τότε η έλλειψη πολιτικού στίγματος μετεξελίσσεται σε πολιτική αμορφία.
Η πολιτική αμορφία αντιστοιχεί σε μια ουδέτερη πολιτική ταυτότητα που όμως κατά κανόνα συνδέεται με την υιοθέτηση και εφαρμογή των πιο συντηρητικών και αντιλαϊκών πολιτικών στην πολύπαθη τοπική αυτοδιοίκηση.
Η πολιτική αμορφία είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής διοίκησης του Δήμου Μίκρας. Στην περίπτωσή μας όμως έχει λάβει κακοήθη μορφή και έχει συμβάλλει στη μεταλλαγή του δήμου μας σε πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού.
Δήθεν αναπτυξιακές πολιτικές, που απορρίπτονται και απαξιώνονται από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας, εφαρμόζονται ανενδοίαστα στο δήμο Μίκρας με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας σε συνδυασμό με την χωρίς ενδοιασμούς εφαρμογή των κακόφημων συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ο δανεισμός για τη συγκάλυψη της οικονομικής χρεοκοπίας του δήμου και την εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων, η διεύρυνση των ελαστικών και επισφαλών σχέσεων εργασίας σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών αποτελούν συνηθισμένες πρακτικές της δημοτικής πλειοψηφίας
Ένα νέο πεδίο «δόξης» για το δήμο μας είναι η προβολή των μορφών φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας που προωθούνται από τα λεγόμενα προγράμματα STAGE.
Απόδειξη γι’ αυτό είναι το ανυπόγραφο δισέλιδο(!!) κείμενο για τα STAGE στο τεύχος Φεβρουαρίου του επίσημου εντύπου του δήμου.
Τα «προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας», STAGE, εφαρμόσθηκαν για πρώτη φορά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με στόχο την λογιστική μείωση των δεικτών ανεργίας και η εφαρμογή τους συνεχίστηκε και διευρύνθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Σήμερα έχουν καταλήξει να αποτελούν μηχανισμό ανακύκλωσης της ανεργίας, εξασφάλισης φτηνής ανασφάλιστης εργασίας και άσκησης ρουσφετολογικής πολιτικής.
Η εφαρμογή των προγραμμάτων STAGE αποτελεί έγκλημα σε βάρος των εργαζόμενων και των ασφαλιστικών ταμείων. Πρόσφατα ακόμη και η ΓΣΕΕ, μετά από πολλούς δισταγμούς, εξέφρασε την αντίθεσή της στη συνέχιση και τη διεύρυνση εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών.
Στον ιδιωτικό τομέα οι εταιρίες που αναλάμβαναν αυτά τα προγράμματα ήταν αρχικά υποχρεωμένες να καταβάλλουν στο ΙΚΑ όλες τις εργοδοτικές εισφορές. Τώρα όμως, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στα προγράμματα STAGE ασφαλίζονται μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για το λεγόμενο επαγγελματικό κίνδυνο. Μιλάμε συνεπώς για μια σκανδαλώδη παροχή προς την εργοδοσία, που έτσι απαλλάσσεται από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, σε βάρος φυσικά του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων. Όμως η ανασφάλιστη εργασία μέσω των προγραμμάτων STAGE επεκτείνεται ραγδαία στο δημόσιο τομέα (ΙΚΑ, εκπαίδευση κλπ) και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο ΙΚΑ το 1/3 περίπου του προσωπικού εργάζεται ανασφάλιστο, με προγράμματα STAGE των 400 ευρώ τον μήνα, χωρίς καμία προοπτική για το αύριο και οι περισσότεροι από αυτούς τους εργαζόμενους βρίσκονται σήμερα λίγο πριν την απόλυση. Σήμερα η κυβέρνηση προωθεί, μέσω του προγράμματος STAGE την πρόσληψη ανασφάλιστου βοηθητικού προσωπικού για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Και μέσα στη σύγχυση να σου και η τοπική αυτοδιοίκηση με πρώτο και καλύτερο το δήμο Μίκρας. Ενώ το υπουργείο Απασχόλησης εξαγγέλλει 20.000 προσλήψεις στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δήμος Μίκρας, σαν από καιρό έτοιμος... προβάλλει τον παράδεισο των STAGE δήθεν αντικειμενικά σε ανυπόγραφη καταχώρηση στην εφημερίδα του δήμου αποδεικνύοντας έτσι ότι η διοίκηση του δήμου μας δεν ευαισθητοποιείται καθόλου απέναντι στις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων, των κομμάτων και ακόμη και δημάρχων, όπως ο δήμαρχος Καισαριανής, που αντιδρούν και διαμαρτύρονται για τον εργασιακό μεσαίωνα των προγραμμάτων STAGE.

Δεν υπάρχουν σχόλια: