6 Μαΐ 2009

Το πλήρωμα του χρόνου

Λάμπρος Αναστασιάδης, Πλαγιάρι

Με το σημείωμα αυτό δεν έχουμε την πρόθεση να ασκήσουμε κριτική στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής.
Ο κάθε πολίτης αυτού του τόπου βλέπει και κρίνει το έργο της.
Στέκεται κριτικά απέναντι σ’ αυτά που κάνει ή δεν κάνει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για το δημότη και αυτοκριτικά σε όσα κάνει ή δεν κάνει ο ίδιος ο δημότης για τον εαυτό του και τους άλλους.
Πρόθεση αυτού του άρθρου είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση, ώστε να μετατραπεί η διάχυτη δυσαρέσκεια των πολιτών σε ενεργητική στάση, με στόχο την αναβάθμιση της ζωής μας σε τοπικό επίπεδο. Αυτό νομίζω ότι είναι και το ζητούμενο.
Η εξασφάλιση μιας άλλης ποιότητας στην τοπική κοινωνία.
Τα θέματα που μας απασχολούν είναι πολλά. Τα κοινά όμως προβλήματα απαιτούν και κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.
Πολίτες που αισθανόμαστε την ανάγκη να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας άλλης λογικής στα δημοτικά πράγματα, να βρεθούμε, να συζητήσουμε, να προτείνουμε. Πολιτικές, πρακτικές, πρόσωπα.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρότεινα τη σύσταση μιας “Δημοτικής πρωτοβουλίας πολιτών” μακριά από κομματικές-παραταξιακές επιλογές και πέρα από κάθε λογική καταμέτρησης της επιρροής των κομμάτων στο Δήμο Μίκρας.
Μια πρωτοβουλία πολιτών με μοναδικό στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών και με μοναδικά εφόδια τη διορατικότητα, τη διάθεση για διεκδίκηση και την προσφορά έργου.
Στην πρωτοβουλία αυτή έχει θέση κάθε πολίτης, ενταγμένος ή μη σε πολιτικά κόμματα και κινήσεις.
Η κοινωνία των πολιτών αποβάλλει τις διαχωριστικές γραμμές. Η πολιτική ζωή στην εποχή μας αναπνέει από ενωτικές κινήσεις, δυναμώνει μέσα από πάνδημες προσεγγίσεις. Ο τόπος έχει ανάγκη από ανθρώπους που ξεπερνούν μικροκομματικές επιλογές, παρωχημένες ιδέες, ξεπερασμένα μοντέλα, ανεπαρκή πρόσωπα, δέσμια όλων των παραπάνω.
Θα μπορούσαν να πουν κάποιοι συνδημότες, ότι η παραπάνω πρόταση είναι γενική και αφηρημένη. Πιστεύω ότι η δυσκολία αυτού του εγχειρήματος, βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτό το σημείο.
Η διαμόρφωση του προγράμματος αυτής της πρωτοβουλίας, οφείλει να ξεκινά από το μηδέν, να είναι διαρκώς ανοιχτή σε όλους τους πολίτες και να εκφράζει τις ευαισθησίες των δημοτών αναφορικά με τα θέματα:
  • της δημοκρατικής διοίκησης του Δήμου και της θεσμοθετημένης έκφρασης των διαφορετικών απόψεων.
  • της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας του νερού.
  • της κάλυψης των αναγκών σε σχολικές μονάδες και της ποιοτικής τους αναβάθμισης.
  • των πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών.
  • των κοινωνικών παροχών προς τους πολίτες.
  • της καθημερινότητας των δημοτών.
Μία τέτοια κίνηση, μπορεί να εμπνεύσει τους δημότες και να τους εκπροσωπήσει δυναμικά στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: