6 Μαΐ 2009

Αυτά δε θα τα μάθετε ποτέ από την «Εφημερίδα του Δήμου Μίκρας»

Αντί για σημείωμα της συντακτικής ομάδας

Απόστολος Πράτανος*, Τρίλοφος

Είναι πραγματικά εκπληκτικός ο τρόπος που η παράταξη Γκουστίλη χειρίζεται το θέμα της διαιώνισης της παρουσίας της στη διοίκηση του Δήμου.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αξίζει να μελετηθεί από πολιτικούς αναλυτές, για το που μπορεί να οδηγήσει η τυφλή φιλοδοξία να είναι κάποιος πάση θυσία «στα πράγματα», ενώ φυσιολογικά ο αποκλειστικός γνώμονας των ενεργειών τους θα έπρεπε να είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου, ανεξάρτητα από πολιτικό κόστος.
Στα χρόνια που πέρασαν, ιδιαίτερα μετά το 2002, είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την ιδιοκτησιακή αντίληψη για το Δήμο που διακατέχει την παράταξη της πλειοψηφίας, αντίληψη που ύστερα από την άνετη επικράτησή της στις εκλογές του 2006 «αναβαθμίστηκε» σε καθεστωτική.
Ο λαϊκισμός αποτελεί την πυξίδα για όλες τις δραστηριότητες της ετερόκλητης συμμαχίας που διοικεί το Δήμο.
Μερικά χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της συμπεριφοράς αποτελούν:

  • Η κατασπατάληση των πολύτιμων έκτακτων πόρων από τις απαλλοτριώσεις (άνω των 5 εκατ. ΕΥΡΩ) σε μικροέργα και προσλήψεις δεκάδων συμβασιούχων, αντί να αξιοποιηθούν για το ξεκίνημα έστω της κατασκευής των υποδομών που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο Δήμος (αποχέτευση, πολεοδόμηση).

  • Η εγκατάλειψη τόσο των οικισμών, όσο και των εντός σχεδίου περιοχών, στο έλεος της αυθαιρεσίας των κατασκευαστών, προκειμένου να μην γίνουν δυσάρεστοι σε κανένα, με μακροπρόθεσμα καταστρεπτικές συνέπειες (κυκλοφοριακές, περιβαλλοντικές, υποβάθμισης του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου).

Εκεί όμως που αξίζει «να τους βγάλεις το καπέλο» είναι ο αριστοτεχνικός τρόπος με τον οποίο εμφανίζουν το μαύρο άσπρο. Διαβάζοντας κάποιος την εφημερίδα του Δήμου (που λειτουργεί ως προπαγανδιστικό έντυπο της πλειοψηφίας και από το οποίο έχει αποκλειστεί η μειοψηφία) σχηματίζει μια άκρως ειδυλλιακή εικόνα για τον τόπο μας.
Δημιουργούν την αίσθηση ότι όπου να’ναι ολοκληρώνονται έργα που δεν έχουν καν ξεκινήσει (πχ αποχέτευση).
Συντάσσουν μεγαλεπήβολους προϋπολογισμούς και τεχνικά προγράμματα, που δίνουν την εντύπωση μιας κοσμογονίας έργων, αλλά που υλοποιούνται σε ποσοστά κάτω του 40%.

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της παράταξης Γκουστίλη.
Με το που ξεκαθάρισε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ (Νοέμβριος 2008) ότι οι πολυσυζητημένες συνενώσεις Δήμων αναβάλλονται για το μέλλον, η διοίκηση Γκουστίλη έθεσε σε άμεση εφαρμογή σχέδιο για την εξασφάλιση της επανεκλογής της. Πρώτα μέτρα:
  • Απόφαση για λήψη δανείου 950.000 ΕΥΡΩ για λειτουργικές ανάγκες!! Παρά τη συνεχή αύξηση της επιχορήγησης βλέπετε τα ανοίγματα είναι τόσα που δεν μπορούν να τα καλύψουν.

  • Απόφαση για λήψη δανείου 4 εκατ. ΕΥΡΩ για το αποχετευτικό δίκτυο Τριλόφου-Καρδίας. Ασφαλώς και δεν είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή του έργου. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ στον υπέρογκο δανεισμό, που θα υποθηκεύσει το μέλλον του Δήμου για πολλά χρόνια και που αναπόφευκτα θα πληρωθούν στο πολλαπλάσιο, όχι από τον κ.Γκουστίλη και την ομάδα του, αλλά από τους δημότες.
    Ο στόχος αυτού του δανείου είναι να ανοιχτούν «τρύπες» όπως στο Πλαγιάρι για να δείξουν ότι γίνεται έργο, ενώ ούτε τα χρήματα φτάνουν, αλλά υπάρχει και η δέσμευση της κυβέρνησης ότι ΟΛΟΙ οι οικισμοί με πληθυσμό πάνω από 2.000 κατοίκους θα αποκτήσουν αποχέτευση με πόρους του ΕΣΠΑ (Δ΄ κοινοτικό πακέτο). Τότε γιατί βιάζονται; Μα για να κερδίσουν τις εκλογές του 2010.
    (Αναπόφευκτο) Σχόλιο: Αυτή διοίκηση για να πετύχει τους στόχους της έχει ανάγκη από επιπλέον 5 εκατ. ΕΥΡΩ κάθε τετραετία. Την προηγούμενη φορά ήταν οι απαλλοτριώσεις, τώρα τα δάνεια.

  • Άμεση ενεργοποίηση της νεοϊδρυθείσας δημοτικής επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών Πλαγιαρίου και Καρδίας, με πρόσληψη 10 ατόμων το 2009 και άλλων 7 το 2010 (αντιληπτό με ποια κριτήρια). Σημειώνουμε εδώ ότι ενώ ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας ΚΑΤΑΡΓΕΙ τις δημοτικές επιχειρήσεις για να απαλλάξει τους δήμους από τις αμαρτίες τους, η διοίκηση Γκουστίλη δημιουργεί διαρκώς νέες επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αποφεύγει τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου και προπαντός να προσλαμβάνει συμβασιούχους και να δημιουργεί θέσεις για τα στελέχη της.

  • Πρόσληψη 13 ατόμων για 18 μήνες δηλαδή μέχρι της επόμενες εκλογές(για ευνόητους λόγους).

  • Αίτημα για 35 θέσεις μερικής απασχόλησης, προϋπολογισμού 554.400 ΕΥΡΩ, που θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και στο οποίο συμφωνήσαμε λόγω της οικονομικής και εργασιακής συγκυρίας, παρά τις επιφυλάξεις μας για αυτά τα προγράμματα. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι και αυτό θα προσπαθήσουν να το αξιοποιήσουν προς όφελός τους.

Και μια πρόβλεψη: Ενώ η διοίκηση Γκουστίλη είναι αντίθετη στη δημιουργία μηχανισμού καθαριότητας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δημοτικού (γι’ αυτό και εκτός Τριλόφου έχει αναθέσει τη συλλογή των απορριμμάτων σε εργολάβο) αν αναγκαστεί να το κάνει από το 2010, όπως προβλέπει ο νόμος, θα προσπαθήσει να το αξιοποιήσει προς όφελός της, προσλαμβάνοντας φυσικά τους αντίστοιχους συμβασιούχους.
Από όλα τα παραπάνω που σταχυολογήσαμε ως σημαντικά και από πολλά άλλα, που για να τα περιγράψουμε θα χρειαζόταν ολόκληρη εφημερίδα, φαίνεται καθαρά ότι η παράταξη Γκουστίλη δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο εξυπηρετεί το ΜΟΝΑΔΙΚΟ της στόχο: την επανεκλογή της.
Το ερώτημα που τίθεται είναι:
Οι δημότες θα συνεχίσουν να επιβραβεύουν μια τέτοια διοίκηση;

*Ο Απόστολος Πράτανος είναι Δημ. Σύμβουλος της Κίνησης
"Ενότητα-Πρόοδος για τη Μίκρα"