27 Μαΐ 2011


Σχετικά με την εξωτερική περιφερειακή οδό

από τον κόμβο Καρδίας - Κ.Σχολαρίου 
μέχρι τη Νέα Μηχανιώνα

Απόστολος Πράτανος, πρώην δημοτικός σύμβουλος Μίκρας

Με πραγματική κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης στη συνεδρίαση της 18/3/2011 και με αφορμή νέο υπόμνημα της Επιτροπής Κατοίκων Τριλόφου κατά του αρχικού σχεδιασμού του 1998, ανέτρεψε κατά πλειοψηφία (κατά τάχθηκαν μόνο οι σύμβουλοι του Ανατολικού Ανέμου και της Λ.Α.Σ., ενώ παραδόξως λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης Βεζυρτζή) προηγούμενη ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του πρώην Δήμου Μίκρας για την ανάγκη μετατόπισης του σχεδιαζόμενου δρόμου νοτιότερα.
Οι λόγοι για τη μετατόπιση έχουν αναλυθεί εξαντλητικά τόσο στο δημοτικό συμβούλιο και στις συγκεντρώσεις των κατοίκων, όσο και κατά τη συνάντηση με τον υφυπουργό κ.Μαγκριώτη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας και φάνηκε ότι κατανοήθηκαν απόλυτα. Όλοι μείναμε με την εντύπωση ότι το δίκαιο του αιτήματος είχε γίνει κατανοητό.
Τώρα ποια σκοπιμότητα υποχρέωσε το μεν Τοπικό Συμβούλιο Τριλόφου να γνωματεύσει υπέρ της παραμονής του αρχικού σχεδιασμού (με μόνη αρνητική ψήφο της συμβούλου της Λ.Α.Σ.), τους δε δημοτικούς συμβούλους ιδιαίτερα του Τριλόφου, αλλά και του πρώην Δήμου Μίκρας, να αλλάξουν άποψη και να συναινέσουν στο προγραμματιζόμενο έγκλημα (εφόσον συντελεσθεί).


Διαβάστε τη συνέχεια...

                                                                                                                      Δημοκρατία;
Κωστής Γκορτζής, Τρίλοφος

Καταλαμβάνουν την εξουσία με το 50% του 50% που πήγε να ψηφίσει και νομίζουν ότι έχουν(;) τη λαϊκή εξουσιοδότηση να μας θεωρούν πρόβατα (τι μου φταίνε κι αυτά…), αμόρφωτους υποτελείς που πρέπει σώνει και καλά να συμφωνούμε σε όλα.
Δυστυχώς, το πολίτευμα της Δημοκρατίας που γεννήθηκε σ’ αυτόν τον τόπο έχει ευνουχιστεί διαχρονικά από επικίνδυνους για το σύστημα εξουσίας θεσμούς. Από τους θεσμούς αυτούς που οδηγούσαν τότε στο πυρ το εξώτερο σημαντικούς βασιλείς, άρχοντες και στρατηγούς όταν αυτοί ξαπλωμένοι στην αγκαλιά της ιερόδουλης εξουσίας, μεθυσμένοι στην ηδονή που τους πρόσφερε, τόλμησαν να αμφισβητήσουν την πραγματική εξουσία των απλών πολιτών θεωρώντας τους υποδεέστερους.
Σήμερα οι θεσμοί αυτοί δεν υπάρχουν. Στη σημερινή κατ’ όνομα Δημοκρατία ακόμα και ο τελευταίος τροχός της εξουσίας, ο Δήμαρχος, δεν δίνει δεκάρα στην άποψη του όποιου άλλου. Ως Πάπας αλάθητος, στην ιδανική εκδοχή, ή ως Νονός, στην τρέχουσα πραγματικότητα, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πολιτικής φαμίλιας του (και όλα τα …παρακλάδια της) θεωρώντας τον εαυτό του απρόσβλητο από το ακίνδυνο πόπολο που έχει οδηγηθεί σε κατάθλιψη και αντιδρά ως αρκούδα σε χειμέρια νάρκη…
Τα παραπάνω δεν είναι θεωρητική αμπελοφιλοσοφία. Για να αντιληφθεί κανείς την πραγματικότητα της σημερινής «Δημοκρατίας» μας αρκεί να παραστεί σε μία «Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου».
Όπου όλα τα θέματα προς «συζήτηση» μόνο σε συζήτηση δεν μπαίνουν, όπου η άλλη άποψη ποτέ δεν λαμβάνεται υπ’ όψη, και όπου η αυθαιρεσία, η αλαζονεία, η «παντογνωσία» του ενός και η απόφαση που έχει ήδη πάρει ο σοφός ανώτατος άρχων επικυρώνεται δήθεν με τη λαϊκή ψήφο (το μισό του μισού του λαού) που τον εξέλεξε… Με την «πλειοψηφική» παράταξη εκούσα μουγκή μπροστά στον αρχηγό της, με την μειοψηφική παράταξη ακούσα μουγκή αναγκασμένη από τις …δημοκρατικές διαδικασίες και κανονισμούς.
Μέχρι τώρα παλεύουμε να βρούμε πρόσωπα να μας εκπροσωπήσουν στην εξουσία. Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να παλεύουμε για να βρούμε θεσμούς που θα μας προστατέψουν από την αλαζονεία της;


Διαβάστε τη συνέχεια...